Komt er een dierbare te overlijden, dan komen er veel emoties op je af. Veel mensen hebben het idee dat ze de eerste periode geleefd worden. Je bent druk met het regelen van de uitvaart en de nalatenschap. Ook laten veel mensen om je heen wat van zich horen. Er komt echter ook een moment van rust waarin uiteindelijk alle emoties een plekje moeten krijgen. Je moet leren leven met een groot gemis. Iedereen verwerkt rouw op zijn of haar eigen manier. Niets is goed of fout. Ieder rouwproces is uniek in duur en intensiteit.

Fasen rouwverwerking

Ondanks dat iedereen op zijn eigen manier rouwt heeft psychiater Kubler-Ross vijf rouwfasen omschreven.

1. Ontkenning

Ontkenning is een afweermechanisme. Door ontkenning bescherm je jezelf voor het verdriet en alle emoties die bij rouwverwerking naar boven komen. Ontkenning is gelukkig meestal maar tijdelijk. Langzaam maar zeker zal de realiteit wel doordringen.

2. Protest (of boosheid)

In deze fase ben je boos en je komt eigenlijk in protest tegen deze verdrietige ervaring. Soms schuif je de schuld bij iemand anders, zoals een arts, in de schoenen. Je wil ergens tegenaan schoppen. Dit komt ook door de onmacht die je ervaart.

3. Onderhandelen, verwerken en vechten

Ben je eenmaal door de fase van boosheid heen, dan kom je in de fase waarin de meeste mensen het verlies proberen te verwerken. Het kan helpen om jezelf in deze fase doelen te stellen. Zo kun je jezelf tot doel stellen om weer te gaan sporten of weer iedere week koffie te gaan drinken in een café. Dit lijken kleine dingen, maar kunnen een grote stap zijn.

4. Depressie

Uiteindelijk kun je niet langer ontkennen dat iemand er niet meer is en volgt vaak een verdrietige periode. Het is niet gek als je je ineens weer machteloos en onbegrepen voelt. Veel mensen in deze fase hebben de neiging zich af te sluiten van de buitenwereld. Kijk hiervoor uit. De kans op isolatie en uiteindelijk depressie is groot.

5. Aanvaarding

Uiteindelijk komt er een fase van acceptatie. In deze fase krijgt het verdriet en het gemis een plek. Er wordt weer langzaam aan een nieuw leven gebouwd.

Hoe snel deze fases de revue passeren is nogal verschillend. Bij de één gaat dit vrij snel, terwijl dit bij de ander jaren kan duren. Voor rouw staat geen vaste periode. Het is ook niet gezegd dat je alle fases voorbij ziet komen. Iedereen verwerkt op zijn eigen manier.

Online platform

Verdergaan na een verlies is niet gemakkelijk. Praten met lotgenoten kan helpen en troost bieden. Er zijn op internet tal van fora te vinden waar je verhalen en tips van anderen kunt lezen, ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met lotgenoten. Dit kan je in deze moeilijke periode troost bieden en helpen om het verdriet een plek te geven. Of wellicht heb je zelf tips voor anderen over het omgaan met verdriet.

Hulp bij rouwverwerking

Soms kom je er niet alleen uit. Dit is helemaal niet erg en heel begrijpelijk. Gelukkig zijn er veel instanties die je kunnen helpen in deze lastige periode. Vraag je huisarts wie jou hier het beste bij zou kunnen helpen.