De regels voor de erfbelasting zijn al decennialang niet aangepast. De manier waarop een erfenis wordt berekend, is achterhaald. Een nieuwe aanpassing zou ervoor kunnen zorgen dat grote vermogens zwaarder worden belast en kleine vermogens juist minder. Maar wat verandert er precies en wat betekent dit voor erfgenamen?
Waarom moet de erfbelasting op de schop?
Op dit moment worden er bij de erfbelasting vaste rekenregels gebruikt voor zaken als levensverwachting en rente. Deze regels dateren uit 1980, terwijl sindsdien de gemiddelde levensverwachting is gestegen en de rente juist sterk is gedaald. Vooral de rente van 6% zorgt ervoor dat de belastbare waarde van een erfenis nu lager uitvalt dan de werkelijke waarde. Dit betekent dat erfgenamen minder erfbelasting betalen dan oorspronkelijk bedoeld was. De overheid wil deze rekenregels moderniseren en beter laten aansluiten bij de huidige economische realiteit.
Deloitte’s voorstel: zo verandert de erfbelasting
Op verzoek van de overheid heeft Deloitte zes mogelijke varianten onderzocht om de erfbelasting te moderniseren. De voorkeursvariant zou betekenen dat:
- Erfbelasting voor grote vermogens omhooggaat.
- Erfbelasting voor kleine vermogens omlaaggaat.
- De overheid €190 miljoen extra belastinginkomsten binnenhaalt.
De totale opbrengst uit erf- en schenkbelasting wordt voor 2025 geschat op €3,6 miljard, maar dit is een maximum. Veel mensen proberen al jaren zo min mogelijk erfbelasting te betalen. De overheid verwacht dat ze dat blijven doen.
Kritiek en obstakels: is de erfbelasting wel uitvoerbaar?
Niet alle aanbevelingen uit het onderzoek zijn even makkelijk uit te voeren. Een van de voorgestelde wijzigingen is het onderscheid maken tussen verschillende soorten vruchtgebruik. Sommige erfgenamen mogen het geërfde vermogen volledig gebruiken (verteren), terwijl anderen alleen recht hebben op de opbrengsten ervan. De eerste groep zou meer belasting moeten betalen. Maar de vraag is of dat juridisch en praktisch haalbaar is. Experts wijzen erop dat er vaak extra voorwaarden verbonden zijn aan hoe erfgenamen hun vermogen mogen besteden.
Wat erfgenamen moeten weten over de nieuwe erfbelasting
Er verandert voorlopig niets. In het derde kwartaal van 2025 geeft de staatssecretaris een update over de plannen. Eventuele wijzigingen in de erfbelasting worden pas na 2026 doorgevoerd.
Wat erfgenamen nu alvast kunnen doen:
- Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de erfbelasting.
- Advies inwinnen bij een erfrechtadvocaat of financieel adviseur.
- Vooruit plannen, bijvoorbeeld door tijdig schenkingen te doen om erfbelasting te verminderen.
Wanneer gaan de nieuwe erfbelastingregels in?
De plannen voor een aanpassing van de erfbelasting zijn in gang gezet, maar nog niet definitief. De voorgestelde veranderingen kunnen leiden tot meer belasting voor grote vermogens en minder belasting voor kleinere nalatenschappen. Erfgenamen doen er goed aan om deze ontwikkelingen te volgen en waar nodig tijdig actie te ondernemen om hun nalatenschap optimaal te regelen.