“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfenis, familieconflict en verlies: vechten voor rechtvaardigheid

28 feb, 2025 | Algemeen
9,6
Klanten vertellen

1486 beoordelingen

Een erfenis is vaak meer dan alleen geld; het gaat om familie, herinneringen en gerechtigheid. Voor Pieter (37) is de afwikkeling van zijn moeders nalatenschap een emotioneel beladen strijd. Pieter vertelt hoe de tragische dood van zijn moeder leidde tot een diepe breuk met zijn familie en een juridische strijd om zijn rechten.

Een onverwachte breuk en een schokkend scheidingsvoorstel

Pieter werkt, net als zijn vader, in de botenbouw en ging er altijd vanuit dat hij het familiebedrijf zou overnemen. Tot hij op de radio hoort dat zijn vader de werf heeft verkocht, zonder hem in te lichten.

Maar er speelt meer. Pieters ouders leefden al jaren apart, maar bleven officieel getrouwd om financiële redenen. Plotseling zet zijn vader de scheiding toch door. Zijn moeder ontvangt een brief met een aanbod dat volgens Pieter “een schijntje” is en wordt onder druk gezet om snel akkoord te gaan. Als ze weigert, dreigt ze haar huis te verliezen.

Vijf dagen later maakt ze een einde aan haar leven.

Een familie in conflict

Pieter is geschokt en woedend. Hij confronteert zijn vader, die hem de dag van haar overlijden nog een hand op de schouder legt. Diezelfde dag gaat zijn vader naar de notaris, waar hij te horen krijgt dat hij geen aanspraak meer maakt op de erfenis.

Zijn vader neemt volledig afstand. Pieter en zijn zussen hebben samen €107.000 geërfd, maar moeten ook de uitvaart betalen. De erfrechtnotaris gaf aan dat de verdeling juridisch vaststond. Omdat Pieters ouders huwelijkse voorwaarden hadden, had zijn moeder waarschijnlijk weinig eigen vermogen. Daardoor kregen de kinderen minder dan Pieter verwachtte. Zijn vader werd door de scheidingsprocedure uitgesloten van de erfenis, maar dit betekende niet dat Pieter extra rechten had. Omdat er geen juridische mogelijkheden waren om dit aan te vechten, moest hij zich erbij neerleggen.

De situatie escaleert verder wanneer Pieter het niet eens is met de erfverdeling en ruzie krijgt met zijn zussen. Zijn oudste zus weigert hem zijn jeugdherinneringen, waaronder zijn fotoalbums, terug te geven. Dit maakt het conflict nog pijnlijker.

Rechtszaak om dierbare herinneringen

Hoewel Pieter zich moet neerleggen bij de erfverdeling, is er één zaak die hij wél kan winnen: zijn jeugdherinneringen. Zijn oudste zus weigert hem zijn fotoalbums terug te geven, maar Pieter heeft juridisch gezien recht op deze persoonlijke bezittingen. De wet biedt erfgenamen de mogelijkheid om spullen met emotionele waarde op te eisen. Hierdoor kan hij via een rechtszaak zijn dierbare herinneringen terugkrijgen.