“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Voorkom financiële problemen in samengestelde gezinnen

15 mei, 2025 | Algemeen
9,6
Klanten vertellen

1550 beoordelingen

In een samengesteld gezin ontstaan makkelijk misverstanden over geld en erfenissen. Zeker als een van de partners overlijdt. Wie heeft waar recht op? Wat krijgen de kinderen uit de vorige relatie? En hoe voorkom je ruzie over geld? In deze blog leggen we uit hoe je dit goed kunt regelen, zodat je nabestaanden niet achterblijven met onduidelijkheid, spanning of zelfs een rechtszaak.

Wat is een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin ontstaat als twee mensen een relatie krijgen en gaan samenwonen, terwijl ze allebei kinderen hebben uit een eerdere relatie. Vaak brengen zij ook bezittingen mee, zoals spaargeld, een huis of schulden. Alles komt samen in één huishouden. Na verloop van tijd is het vaak niet meer duidelijk wat van wie is.

Waarom zijn goede afspraken belangrijk bij een overlijden?

Als een ouder overlijdt, krijgen de kinderen meestal een deel van de erfenis. Maar het wordt ingewikkeld als die bezittingen zijn vermengd met die van de nieuwe partner. Dan kan het gebeuren dat kinderen van de ene ouder geld willen hebben, terwijl dat geld eigenlijk deels ook van de stiefouder is. Dit kan leiden tot vervelende conflicten.

Voorbeeld uit de praktijk

Gerard en Anna zijn getrouwd en hebben samen twee kinderen. Gerard overlijdt. Zijn kinderen hebben dan recht op een deel van zijn erfenis, ook al mag Anna als langstlevende alles blijven gebruiken en beheren. Als Anna daarna een nieuwe relatie aangaat en overlijdt, moeten haar kinderen én de kinderen van Gerard nog hun deel krijgen. Zonder duidelijke afspraken is het lastig om eerlijk te verdelen wat bij wie hoort.

Problemen voorkomen

Wanneer je onderstaande punten volgt kan je problemen voorkomen:

  • Werk de oude nalatenschap goed af.
    Als je partner is overleden, leg dan de erfenis goed vast. Schrijf op hoeveel de kinderen krijgen en waar het geld is gebleven.
  • Schrijf op wat jullie allebei meebrengen.
    Begin je een nieuwe relatie? Leg dan samen vast wat jullie allebei meebrengen. Dat voorkomt gedoe later.
  • Leg alles vast in een testament of samenlevingscontract.
    Leg samen vast wat de langstlevende krijgt, wat de kinderen erven en of stiefkinderen ook iets ontvangen.
  • Laat de erfenis niet regelen door één van de kinderen, maar kies iemand van buitenaf.
    Iemand van buitenaf heeft geen emotionele binding. Zo kan je partijdigheid voorkomen.
  • Kies voor een verplichte mediator bij ruzie.
    Je kunt in je testament laten vastleggen dat de kinderen bij onenigheid de hulp van een mediator moeten inschakelen. Zo voorkom je een dure en langdurige rechtszaak.

Voorkom gedoe en regel het goed

Misschien denk je liever niet na over je nalatenschap, maar door zaken goed te regelen voorkomt je veel ellende. In samengestelde gezinnen is het extra belangrijk om duidelijke afspraken te maken over geld en eigendommen. Zo blijven de onderlinge verhoudingen goed, ook als de erfenis later verdeeld wordt.

Heb je vragen over erfenissen, samengestelde gezinnen of het vastleggen van afspraken? Neem gerust contact met op met onze dienstverleners.