Praten over de dood is iets wat mensen niet graag doen. Dit terwijl de dood eigenlijk onlosmakelijk verbonden is met het leven. Iedereen gaat dood. Eigenlijk is het best gek toch, dat we hier niet zo graag over praten?
Weer aan het werk gaan na het verlies van een dierbare is dan ook een grote opgave. Natuurlijk is het voor jezelf erg moeilijk maar ook jouw collega’s kunnen het moeilijk vinden omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen of zeggen.
Hoe moet je hier eigenlijk mee om gaan? Hoe ga je zelf om met verlies maar ook, hoe gaan jouw collega’s met jou om.
Geen handboek voor verlies
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er is geen goede of foute manier en er is al helemaal geen handboek voor. Was dat maar zo, dat zou ontzettend makkelijk zijn. Helaas moeten we het dus doen met onze eigen maniertjes en (ver)werkwijzen en die verschillen per persoon.
Een groot cliché maar niet minder waar: het is belangrijk dat je vooral jezelf de ruimte gunt om ermee om te gaan zoals jij dat wilt en voor zo lang als jij dat nodig hebt. Vaak is het zo dat je in deze tijden een beetje ‘wordt geleefd’. Dat is ook niet zo gek, want het heeft even wat tijd nodig om te landen. Pas daarna kom je toe aan je eigen gevoel.
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
Die eerste keer op het werk
Misschien zie je er al een poosje ontzettend tegenop: weer op het werk verschijnen en jouw collega’s weer onder ogen komen in de wetenschap dat ze weten dat je een dierbare bent verloren. Je ziet de blikken vol medelijden en de ongemakkelijke gesprekken al voor je. Dikke kans dat in deze periode van jouw leven je überhaupt even niet zoveel zin hebt om met anderen te communiceren, laat staan met jouw collega’s. Dat is ook niet zo gek, want er is ongetwijfeld erg weinig ruimte in jouw hoofd om met andere mensen te dealen. Je bent al druk genoeg met jezelf!
Hoe gaat het nou met je?
Ongetwijfeld ga je merken dat er collega’s zijn die nergens naar vragen. Zij voelen zich waarschijnlijk ongemakkelijk en weten zelf even niet hoe ze jou moeten benaderen. Vergeet niet dat dit niet betekent dat zij geen begrip of interesse voor jou hebben. De andere kant is er de welbekende “Hoe gaat het nou met je?”. Een goedbedoelde vraag die je ongetwijfeld een paar keer zult moeten beantwoorden die eerste dag. Natuurlijk gaat het op dit moment even niet zo lekker en bij elke persoon die ernaar vraagt ben je bang om in huilen uit te barsten. Ontzettend moeilijk, zo’n situatie.
Een sociaal wenselijk antwoord?
Je wil eigenlijk niet zeggen dat het even niet zo lekker gaat omdat je bang bent om in huilen uit te barsten of misschien ben je juist bang om die collega een ongemakkelijk gevoel te geven (waar jij je trouwens helemaal niet druk over moet maken!). Tegelijkertijd wil je ook niet liegen of de mensen om jou heen het idee te geven dat de dierbare die jij hebt verloren zo snel al verwerkt is.
Wat zeg je dan wél? Nou, precies dat waar jij behoefte aan hebt
Als jij je daar goed bij voelt kan het helpen om open en eerlijk te zijn. Je haalt meteen de ongemakkelijke spanning weg en jouw collega’s weten hoe jij je voelt en kunnen daar rekening mee houden.
Als je daar niet aan toe bent, wat heel logisch is, zou je kunnen zeggen dat het op dit moment wel gaat. Daarmee hou je het bij dat precieze moment en als hou je meteen een slag om de arm voor als het even later niet meer gaat. Natuurlijk mag je ook gewoon aangeven dat je er liever niet over praat. Daar heeft iedereen direct begrip voor.
Mail sturen
Een andere tip als je er liever niet over praat en de vragen wil vermijden is om jouw collega’s een mail te sturen. Hierin kun je prima aangeven dat je het ontzettend lief vindt dat iedereen aan je denkt. In de mail kun je direct aangeven dat je het prettig zou vinden om op het werk er verder niet over te praten omdat dit ten koste gaat van jouw concentratie.
Maak afspraken met jouw leidinggevende
Zo’n eerste dag weer op het werk zal de één beter bevallen dan de ander. De één zal er energie van krijgen en gaat graag weer aan de slag, terwijl de ander na een ochtendje op het werk ontzettend moe is. Hoe dit bij jou zal gaan is eigenlijk niet te voorspellen. Maar daarom van te voren goede afspraken met jouw leidinggevende. Bouw het werken bijvoorbeeld langzaam op of spreek af dat je naar huis kan als je het niet meer trekt. Op die manier hoef jij je ook niet schuldig te voelen als het even niet meer gaat.
Ziek melden
Soms gaat het goed, soms gaat het even wat minder. In dat laatste geval heb je de mogelijkheid om je ziek te melden. Vergeet daarbij alle mensen om jou heen, alle meningen, oordelen etc. en, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, denk aan jezelf! Als jij je niet goed voelt, dan is dat gewoon zo. Niemand heeft er iets aan, en vooral jijzelf niet, als je maar doorgaat en doorgaat en uiteindelijk alsnog compleet opgebrand bent.
Zorg voor jezelf, doe precies dat waar jij behoefte aan hebt en denk even lekker aan helemaal niemand anders dan aan jouzelf.