“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Vereffenaar

  • Een vereffenaar komt in beeld als de erfenis beneficiair is aanvaard.
  • De nalatenschap moet dan volgens bepaalde regels worden afgewikkeld.
  • De erfgenamen kunnen dit samen doen of een vereffenaar benoemen.
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Is de erfenis beneficiair aanvaard en is er geen officiële executeur aangewezen, dan zijn alle erfgenamen samen de vereffenaars. Komen zij er niet uit of is er het vermoeden dat de erfenis niet groot genoeg is om alle schulden af te kunnen lossen, dan kan de rechtbank een onafhankelijke vereffenaar benoemen. Meestal is dit een expert die ervaring heeft met het afwikkelen van nalatenschappen. De vereffenaar is vervolgens degene die verantwoordelijk is voor het beheer en de verdere verdeling van de erfenis.

Wat doet de vereffenaar?

De vereffenaar moet ervoor zorgen dat de nalatenschap verder goed wordt afgewikkeld. Hij begint hierbij met het afbetalen van de schulden, maar maakt ook een boedel beschrijving,  zorgt ervoor dat de belastingaangiftes worden gedaan en dat alles op een nette manier wordt verdeeld.

Vereffening

Je spreekt alleen over vereffening als de erfenis beneficiair is aanvaard. In dat geval moet de nalatenschap volgens bepaalde regels worden afgewikkeld. Dit om ervoor te zorgen dat de schulden van de overledene netjes worden betaald en de erfgenamen hier niet mee belast worden. Anders wordt het als de executeur al snel kan aantonen dat de erfenis groot genoeg is om de schulden af te lossen, als er een ontheffing voor de vereffeningsplicht komt of als er sprake is van een wettelijke verdeling, waarbij de langstlevende zelf niet beneficiair heeft aanvaard.

Toch aansprakelijk voor schulden

Heeft één van de erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaard, dan moet de erfenis dus volgens bepaalde regels worden afgewikkeld. Toch gaat dit nog wel eens mis. Het gebeurt regelmatig dat er geen of een onzorgvuldige vereffening plaatsvindt. Dit brengt flink wat risico’s met zich mee. Worden de regels niet goed nageleefd, dan kan dit de erfgenamen verweten worden en kunnen schuldeisers zelfs de schuld van de overledene op de erfgenamen verhalen.

Professionele vereffenaar

Het kan dan ook zeker verstandig zijn om bij beneficiair aanvaarden een professionele vereffenaar aan te stellen. Als erfgenamen kun je ervoor kiezen om de notaris opdracht en volmacht te geven om de erfenis op de juiste manier af te handelen en te vereffenen. Ook kan er via de rechtbank een professional worden aangesteld. Dit is meestal een notaris of advocaat.

Ben jij op zoek naar iemand die kan helpen om de erfenis op een goede manier af te wikkelen? Neem dan gerust contact op met de juiste dienstverlener bij jou in de buurt. Zij helpen je graag verder.

Onze dienstverleners