“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Hoe voorkom je misbruik van een levenstestament

  • Soms wordt er misbruik gemaakt van een levenstestament.
  • De gevolmachtigde sluist dan geld weg naar zichzelf.
  • Hoe voorkom je misbruik en wat kan je doen als je vermoedt dat er sprake is van misbruik?
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Het opstellen van een levenstestament is heel waardevol. Door jouw wensen op papier te zetten, weet iedereen goed wat er moet gebeuren als jij zelf niet meer in staat bent dit aan te geven. Je wijst iemand die je vertrouwt aan als gevolmachtigde en hij/zij neemt belangrijke beslissingen die jij zelf niet meer kan nemen of zorgt ervoor dat op financieel vlak alles goed geregeld wordt. Maar wat nou als degene die jij vertrouwt eigenlijk niet te vertrouwen is en misbruik maakt van de volmacht?

Volmacht misbruiken om geld

Helaas wil het nog wel eens gebeuren dat een gevolmachtigde misbruik maakt van zijn/haar positie en bijvoorbeeld geld naar zichzelf wegsluist. Dit kan om hele grote bedragen gaan, maar het kunnen ook kleine dingetjes zijn. Zo gebeurt het nogal eens dat een gevolmachtigde de boodschappen voor iemand doet, maar ook meteen zijn/haar eigen boodschappen even afrekent. Soms komt dit soort diefstal aan het ligt, maar het zal ook regelmatig gebeuren dat dit niet ontdekt wordt.

Hoe kan je misbruik voorkomen?

Gelukkig is dit soort misbruik eigenlijk best gemakkelijk te voorkomen. Dit kan op meerdere manieren. Wil jij een levenstestament opstellen heb je kinderen? Geef dan niet één kind de volmacht, maar geef de volmacht aan alle kinderen. Ten eerste voorkom je zo dat je scheve ogen krijgt, maar daarnaast kunnen de kinderen elkaar controleren. Dit kan ervoor zorgen dat misbruik voorkomen wordt. 

Daarnaast is het mogelijk om een toezichthouder aan te stellen. De toezichthouder controleert de gevolmachtigde en doet dit bijvoorbeeld door eens in de zoveel tijd de bankafschriften te bekijken en een oogje in het zeil te houden. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer ogen er mee kijken, hoe beter. Op het moment dat er iemand over jouw schouder meekijkt, zal je minder snel een misstap begaan. 

Toezichthouder

Het aanstellen van zo’n toezichthouder kan ook via de notaris en gebeurt in hetzelfde levenstestament. Je kan hiervoor iemand anders kiezen die je vertrouwt, maar het is ook mogelijk om een notaris of andere deskundige als toezichthouder aan te wijzen. Dit zal dan wel kosten met zich meebrengen. 

Gaat het toch mis?

Heb jij het idee dat er in jouw omgeving misbruik gemaakt wordt van een ouder iemand of zie je dat een familielid waarvan je weet dat hij/zij de geldzaken zelf niet meer doet ineens vreemde uitgaven doet, rare post krijgt of bijvoorbeeld ineens geen bankafschriften meer krijgt? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Een advocaat kan helpen om het geld terug te krijgen en de dader kan in het ergste geval achter de tralies belanden. 

Meer informatie

Onze dienstverleners