“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Afhandelen van de erfenis

  • Het afhandelen van de erfenis is een hele klus.
  • Het is belangrijk om alles goed te regelen.
  • Wij maakten een stappenplan om het je iets makkelijker te maken!
9,5
Klanten vertellen

1433 beoordelingen

Lees voor

Na het overlijden en het regelen van de uitvaart is het belangrijk om zo snel mogelijk te bekijken hoe het zit met de erfenis. Wie zijn de erfgenamen? Is er een testament? En wat moet er zoal verdeeld worden? Het is belangrijk om dit te bekijken voor je aan de slag gaat met bijvoorbeeld het leeghalen van het huis. Dit omdat je automatisch de erfenis accepteert als je spullen meeneemt uit de woning van de overledene.

Bij het afhandelen van de erfenis zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Wie zijn de erfgenamen?

Je begint met het vaststellen van de erfgenamen. Is er een testament, dan zal daar duidelijk in staan aangegeven wie de erfgenamen zijn. Daarnaast hebben kinderen altijd recht op hun kindsdeel. Weet je niet of er een testament is, dan kun je dat checken bij het Centraal Testamentenregister.

2. Aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen

Is het ondertussen duidelijk wie de erfgenamen zijn, dan zullen zij voor zichzelf moeten besluiten of zij de erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

3. De executeur

Heeft iedereen aangegeven wat hij/zij gaat doen, dan is het verstandig om één iemand aan te wijzen die alles gaat regelen. De erfgenamen kunnen deze persoon een volmacht geven, zodat hij/zij alles uit hun naam kan regelen. Soms is er in het testament al iemand aangewezen die de nalatenschap moet afwikkelen. Dit is de executeur. Door een Verklaring van Erfrecht aan te vragen krijgt de executeur toegang tot de rekeningen van de overledene.

4. Bezittingen en schulden in kaart brengen

De executeur zal alle bezittingen en schulden in kaart brengen en zorgt er ook voor dat schulden worden afgelost. Ook moet er een besluit worden genomen over wat er gebeurt met de woning. Is het een koopwoning en wordt deze verkocht, dan moet de over- of onderwaarde worden meegenomen in de verdeling van de erfenis.

5. Verdelen

Als alle schulden zijn afgewikkeld en duidelijk is wat er overblijft, kan de executeur volgens de regels gaan verdelen. Dit gaat aan de hand van het testament. Is er geen testament, dan geldt de wettelijke verdeling.

6. Belasting

Heeft iedereen gekregen waar hij/zij recht op heeft, dan moet de aangifte van de erfbelasting worden gedaan. Is dit ook klaar, dan is de erfenis helemaal afgewikkeld.

Problemen

Natuurlijk is dit een vrij beknopte beschrijving van het afwikkelen van de erfenis. Er komt veel meer bij kijken. Zo moet het huis misschien worden leeggehaald en moeten de spullen worden verdeeld, is er een auto die je moet verkopen, moeten abonnementen worden opgezegd enz. Daarnaast verloopt alles ook niet altijd zonder slag of stoot. Het verdelen van spullen of geld kan de nodige problemen met zich meebrengen. Door alle emoties die meespelen ligt een conflict op de loer. Het gebeurt dan ook regelmatig dat familieleden ruzie krijgen tijdens het regelen van de erfenis. In veel gevallen kan een mediator helpen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen, maar helaas komt het ook regelmatig voor dat er een advocaat aan te pas moet komen.

Onze dienstverleners

Meer informatie