“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat te doen met een erfenis?

  • Bedenk goed of je een erfenis wel moet aanvaarden.
  • Zijn er veel schulden, dan is het misschien slimmer om een andere optie te kiezen!
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

Door een testament of door de wet kun je aangewezen worden als erfgenaam. Als je niets doet, gaat de wet ervan uit dat je de erfenis aanvaardt en dat je accepteert dat je erfgenaam bent. Op deze pagina lees je de meest voorkomende vragen. Daarnaast verwijzen wij je naar ons stappenplan die een helder overzicht geeft van zaken die belangrijk zijn en geregeld moeten worden.

Wat moet je doen als je erover twijfelt of je erfgenaam wilt zijn?

Het kan natuurlijk zijn dat jij te horen krijgt dat je erfgenaam bent, maar dat je helemaal niet op de erfenis zit te wachten. Daarom heb je de keuze. Accepteer je de erfenis, dan heet dit officieel aanvaarden. Toch is het niet altijd slim om dit meteen te doen. Het is verstandig om eerst wat informatie in te winnen over het vermogen en eventuele schulden van de overledene voor je besluit of je de erfenis wil aanvaarden of niet. Aanvaard jij de erfenis, dan aanvaard je daarmee ook meteen de schulden. Pas daar dus mee op. Zolang je nog niet weet wat je met de erfenis wil doen, is het belangrijk dat je geen dingen doet waardoor het lijkt alsof je de erfenis hebt aanvaard. Ga in dit stadium geen schulden van de overledene  afbetalen, geen auto verkopen en geen inboedel verdelen. Doe alleen de dingen die echt niet kunnen wachten.

Wat moet je doen als je (nog) geen erfgenaam wilt zijn?

Om een goed besluit te kunnen nemen over het aanvaarden van de erfenis is het slim om goed te bekijken welke bezittingen en schulden er zijn. Je hebt volgens de wet tijd om dit soort dingen uit te zoeken voordat je een keuze maakt. Deze tijd heet het recht van beraad. Maak hier zeker gebruik van als dat nodig is!

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Moet je een erfenis volledig aanvaarden of weigeren?

Nee, je hebt hierin meerdere keuzes. Wil je de erfenis niet aanvaarden, dan kun je ervoor kiezen de erfenis te verwerpen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. In dat geval blijf je wel erfgenaam, maar kun je niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden.

Verklaring

Zowel voor het verwerpen van een erfenis als voor een beneficiaire aanvaarding moet er een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank in het gebied waar de overledene het laatst heeft gewoond. Dit kan door middel van een formulier dat je bij de betreffende rechtbank opvraagt. Zo’n verklaring kost circa € 114,00.

Onze dienstverleners

Meer informatie