“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Gevolgen van verwerpen erfenis

  • Het verwerpen van de erfenis heeft de nodige gevolgen.
  • Zorg dat je weet wat je doet.
  • Vind je het lastig om een keuze te maken? Vraag dan gerust onze dienstverleners om advies!
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Ben jij erfgenaam, maar overweeg jij de erfenis te verwerpen? Dat kan zeker een goede keuze zijn als er bijvoorbeeld veel schulden zijn, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit wel de nodige gevolgen met zich meebrengt.

Geen spullen of foto’s

Zo betekent verwerpen eigenlijk dat je nergens meer recht op hebt. Niet op geld, maar ook niet op spullen uit het huis of zelfs oude foto’s. Wil je toch graag nog iets overnemen uit de erfenis, dan ben je hiervoor afhankelijk van de andere erfgenamen. Je kan hen vragen of je iets uit de erfenis mag kopen. Zij zijn echter niet verplicht om hier aan mee te werken. Wil je iets als herinnering aan de overledene, denk dan nog even na over dat verwerpen. Wil jij alleen verwerpen omdat er schulden zijn, dan is beneficiair aanvaarden misschien een betere optie.

Het opzeggen van de huur

Ben je van plan om de erfenis te verwerpen, dan betekent dat ook dat je verder niets mag regelen. Je mag de huur niet opzeggen en ook de woning niet gaan leeghalen. Het komt erop neer dat jij je niet als erfgenaam mag gedragen. Doe je dit wel, dan kan hieruit worden afgeleid dat je de erfenis toch aanvaardt.

Schuldeisers

Door de erfenis te verwerpen kunnen schuldeisers van de overledene niet bij jou aankloppen. Andersom kan dit echter wel. Verwerp jij de erfenis omdat je niet wilt dat het geld naar jouw schuldeisers gaat of omdat je binnenkort in de schuldsanering komt, dan kunnen jouw schuldeisers aan de bel trekken. Zij kunnen naar de rechter stappen om zo toch aanspraak te kunnen maken op jouw deel van de erfenis.

Verwerpen met legitieme portie

Verwerp jij de erfenis, dan heb je geen recht meer op jouw legitieme portie. Behalve als je hier direct een beroep op doet. Het behouden van jouw legitieme portie is dus wel mogelijk.

Spijt

Heb je de erfenis verworpen en krijg je hier naderhand spijt van, dan heb je pech. Het is niet mogelijk om het verwerpen ongedaan te maken. Eenmaal verworpen blijft verworpen.

Plaatsvervulling

Tot slot is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat, als jij de erfenis verwerpt, de volgende erfgenaam in beeld komt. Heb jij zelf kinderen, dan zijn zij de volgende erfgenamen. Dit heet plaatsvervulling. Voor hen zal je dan ook de verwerping moeten regelen. Zijn jouw kinderen onder de 18, dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de kantonrechter. De kantonrecht bepaalt vervolgens of de verwerping wordt geaccepteerd. Doe dit altijd binnen drie maanden na het overlijden. Ben je niet op tijd, dan hebben jouw kinderen automatisch beneficiair aanvaard.

Onze dienstverleners