“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Ontslag executeur

  • Degene die de erfenis afwikkelt is de executeur.
  • Ben je niet tevreden over de executeur, dan kun je hem/haar laten ontslaan via de kantonrechter.
  • Heb je hier hulp bij nodig? Benader een van onze advocaten!
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

In de meeste testamenten wordt aangegeven welke erfgenaam de nalatenschap moet gaan afwikkelen. Deze persoon is de executeur. De taken van een executeur zijn het afwikkelen van de schulden en het beheren van de bezittingen van de nalatenschap. Daarnaast is de executeur verplicht om ieder jaar rekening en verantwoording af te leggen aan alle erfgenamen.

Executeur niet geschikt

Het komt helaas regelmatig voor dat de overige erfgenamen van mening zijn dat de executeur niet geschikt is voor zijn/haar taak. Zij vinden dat de executeur hen onvoldoende informatie geeft over bijvoorbeeld de grootte van de nalatenschap. Zijn er goede redenen om te twijfelen aan het functioneren van de executeur, dan kun je als erfgenaam proberen om de executeur te ontslaan. Om dit voor elkaar te krijgen moet je duidelijk bij de rechter kunnen aantonen dat de executeur zijn werk niet goed doet. Dat is niet makkelijk.

Let op:
Ontevreden over de executeur en wil je weten wat je hier aan kunt doen? Bespreek de mogelijke vervolgstappen met een advocaat uit ons netwerk.

Verzoek ontslag executeur

Zijn er goede redenen om te twijfelen aan de werkzaamheden van de executeur, dan kun je een erfrecht advocaat een verzoekschrift tot ontslag laten indienen bij de kantonrechter. In dit verzoek tot ontslag vraag je de kantonrechter om de executeur te ontslaan en tegelijkertijd een andere executeur te benoemen. De kantonrechter kan alleen een nieuwe executeur aanwijzen als de erflater deze optie in zijn/haar testament heeft opgenomen. Als dit niet het geval is, moeten de erfgenamen samen de nalatenschap afwikkelen.

Executeur weigert zelf

De taak van executeur is niet makkelijk en kost veel tijd. Ben jij aangewezen als executeur, maar wil je dit eigenlijk niet doen, dan kun je dit ook weigeren. Misschien vind je de verantwoordelijkheid te groot of heb je echt geen tijd om alles te regelen. Kom je tussentijds tot de conclusie dat deze taak toch niet geschikt is voor jou, dan kan je de kantonrechter vragen om jou uit jouw functie als executeur te ontslaan. Als je zelf aan de rechter vraagt om ontslag, dan wordt dit eigenlijk altijd ingewilligd. Niemand heeft er iets aan om alles te laten regelen door een executeur die dit eigenlijk niet wil. In zo’n situatie kan de kantonrechter een vervanger aanwijzen.

Hulp nodig?

Vind je als erfgenaam dat de executeur zijn werk niet goed doet of jouw belangen niet goed behartigt? Een advocaat kan je hier verder bij helpen. Via Erfwijzer.nl kom je makkelijk in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.

Onze dienstverleners

Meer informatie