“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat te doen met geld uit de erfenis?

  • Heb je geld geërfd? Wij leggen je uit wat je hiermee kunt doen.
  • Je kunt het geld sparen of besteden, maar wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn?
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

Als alles rondom de erfenis is geregeld en je de erfenis ontvangt, sta je voor de keuze wat je met het geld uit de erfenis gaat doen. Misschien heb je al een specifiek doel in gedachten om het geld aan uit te geven of misschien ben je van plan het geld toe te voegen aan je spaarrekening. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals het geld beleggen of investeren in vastgoed. Om te bepalen wat er bij jouw situatie past, kan het helpen om je wensen en doelen voor nu én voor de toekomst op een rij te zetten. En op basis daarvan een plan te maken. Vaak kan je bank je hierbij helpen. Om je vast op weg te helpen zetten we hieronder een aantal opties op een rij.

Beleggen geld uit de erfenis

Het kan aantrekkelijk zijn om (een deel van) de erfenis te gaan beleggen. Beleggen is een mooi middel om je geld te kunnen laten groeien. Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico’s. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen. Het kan daarom verstandig zijn om voor een langere periode te gaan beleggen. Benieuwd wat beleggen naast sparen kan opleveren? Maak een berekening bij ING.

Je woning verduurzamen

Je kunt het geldbedrag ook gebruiken om je huis energiezuiniger te maken. Dat kost nu geld, maar kan op termijn veel opleveren. Bovendien draag je zo ook bij aan een beter milieu. De eerste stap is om te bepalen hoe energiezuinig je huis nu is. Dat doe je door het energielabel van je woning aan te vragen. Een deskundige zal je verzoek beoordelen.

De volgende stap is om te bepalen wat je gaat doen: dubbel glas plaatsen, zonnepanelen nemen, een warmtepomp plaatsen, een zonneboiler nemen of muren, danken en/of vloeren isoleren. Het is verstandig om eerst je muren, dak, vloer of ramen te isoleren. En om daarna te kijken of je anders kunt verwarmen. Ga je alles in 1 keer verduurzamen of doe je het stap voor stap? Bekijk goed wat de kosten zijn en hoe je deze wil betalen.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Schenken

Een andere mogelijkheid is om (een deel van) de erfenis te schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Zo breng je ze een stapje dichter bij een financieel onbezorgde toekomst. Je wil natuurlijk wel dat je schenking goed wordt besteed. Je kunt de voorwaarden voor de schenking zelf op papier zetten of laten vastleggen door een notaris. Laat je van tevoren goed informeren wat het vastleggen van voorwaarden voor consequenties heeft.

Vanuit de overheid wordt schenken gestimuleerd middels verschillende belastingvoordelen. Door te schenken verklein je je eigen vermogen, waardoor je mogelijk bespaart op de vermogensrendementsheffing. Daarnaast betalen je erfgenamen later mogelijk minder erfbelasting. Op de website van de Belastingdienst vind je welk bedrag je jaarlijks belastingvrij kunt schenken aan je kinderen of kleinkinderen.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed behoort ook tot de mogelijkheden om je vermogen te laten renderen. Met het geld dat je hebt geërfd kan je een beleggingspand kopen om vervolgens te verhuren. Je kunt dan rendement behalen in de vorm van huurinkomsten en tegelijkertijd zou de waarde van het pand ook kunnen stijgen.

Of je een beleggingspand kan kopen hangt grotendeels af van de hoogte van de eigen inleg (erfenis) en het type vastgoed dat je wilt kopen. Daarnaast vraagt een beleggingspand vaak meer werk zoals onderhoud aan het pand en huurcontract werkzaamheden. Een bank kan vaak met je mee meedenken of een investering in vastgoed past bij jouw persoonlijke situatie.

Eerder stoppen met werken

Benieuwd naar de mogelijkheden om minder te gaan werken of misschien wel helemaal te stoppen met werken? Om te bepalen wanneer je zou kunnen stoppen met werken is het belangrijk om inzicht te hebben in de uitgaven die je verwacht tijdens je pensioen. En natuurlijk om inzicht te hebben in je inkomsten: hoeveel pensioen heb je opgebouwd en wanneer ontvang je voor het eerst je AOW en je pensioen? Een bank kan je vaak helpen om te berekenen wanneer jij zou kunnen stoppen met werken.

Onze dienstverleners

Meer informatie