Als je besluit om jouw uitvaartwensen op papier te gaan zetten, is het wel belangrijk om te weten wat er zoal mogelijk is. Op deze pagina kun je de nodige uitvaartinspiratie opdoen. Alle onderwerpen die belangrijk zijn bij het regelen van een uitvaart komen aan bod. Aan de hand hiervan kun je zelf een complete wensenlijst samenstellen door de dingen eruit te pikken die jou aanspreken.
Begraven of cremeren
De belangrijkste keuze die je zult moeten maken, is de keuze tussen begraven en cremeren. Deze keuze wordt vaak mede bepaald door traditie en religie, hoewel ook het gevoel tegenwoordig een steeds grotere rol speelt. Begraven en cremeren hebben allebei zo zijn voor- en nadelen. Zo kiezen veel mensen voor een begrafenis, omdat er dan een duidelijke gedenkplek is. Het graf kan worden bezocht. Dit kan troost bieden voor de nabestaanden. Aan de andere kant kan dit graf ook een last worden, want er is wel onderhoud nodig. Daarnaast zijn grafrechten, grafstenen en monumenten behoorlijk duur.
Tegenwoordig kan je ook kiezen voor natuurbegraven. Dit is een milieuvriendelijke manier van begraven, waarbij het graf één wordt met de natuur.
Bij een crematie is het lichaam van de overledene er niet meer. Toch kan er wel een gedenkplek worden gemaakt door bijvoorbeeld de as op een bijzondere plek uit te strooien of bij te zetten in een urnenmuur. Ook kan de as eventueel mee naar huis genomen worden. Wat betreft het milieu zijn zowel begraven als cremeren ongeveer even belastend.
Veel mensen die een dierbare hebben verloren, gaan te snel weer aan het werk. Hierdoor is de kans op een burn-out groot. Wat is jouw ervaring hiermee?
Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen
Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren.
Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!
Kist of wade
Of je nou kiest voor een begrafenis of een crematie, er is ook altijd een kist of wade nodig om je in op te baren. In Nederland gebeurt het opbaren meestal in een kist. Er zijn dan ook heel wat verschillende modellen te verkrijgen. Van robuust tot modern, van fineer tot sloophout. Voor iedere smaak is er wel een kist te vinden. De laatste tijd zijn kale, simpele houten kisten erg populair waar vervolgens tijdens de uitvaart of vlak daarvoor op wordt getekend, geschilderd en geschreven door de nabestaanden. Ook komen er steeds meer eco-kisten van riet of zelfs een kist van karton of vilt.
Sommigen zijn op zoek naar een zachtere en vriendelijkere manier om de overledene op te baren. Voor deze mensen kan een lijkwade een mooie keuze zijn. Een wade is een grote stoffen lap, waarin een overledene wordt gehuld. Deze wade ligt meestal op een opbaarplank. De nabestaanden kunnen, als zij dat willen, de overledene zelf inwikkelen en in de loop der dagen de wade steeds iets verder sluiten.
De rouwkaart
Vroeger zagen de meeste rouwkaarten er ongeveer hetzelfde uit. Die tijd is voorbij. De rouwkaart wordt steeds meer gezien als het laatste visitekaartje van de overledene en wordt steeds persoonlijker gemaakt. Het komt steeds vaker voor dat rouwkaarten mooie gedichten, foto’s of zelfs grappen bevatten. Op internet kun je heel wat inspiratie vinden. Ook de uitvaartondernemer kent de verschillende mogelijkheden en kan helpen bij het maken van een mooie keuze. Ook weet de ondernemer precies welke informatie er allemaal op de kaart zal moeten komen.
Bloemen
De aanwezigheid van bloemen bij een uitvaart zorgt voor een stukje warmte en medeleven. Veel mensen laten hun respect voor de overledene zien via een mooi boeket. Bezoekers van een uitvaart vinden het vaak prettig om op die manier iets te kunnen doen. Wil je alles in één kleur of wil je alleen bepaalde bloemen (bijvoorbeeld rode rozen) op jouw uitvaart, dan kun je dit op de rouwkaart vermelden.
Er is veel mogelijk qua soorten bloemen en kleuren. Het is zelfs mogelijk om een rouwboeket in een bepaalde vorm te bestellen (bijvoorbeeld een hart). De één houdt van een overdaad aan bloemen, terwijl de ander liever heeft dat het geld voor de bloemen op een andere manier wordt besteed. Geef jouw wens op dit gebied duidelijk aan. Dat is ook prettig voor de bezoekers van de uitvaart.
Vervoer
Bij het vervoer van de overledene wordt meestal gekozen voor een rouwauto. Deze zijn er echter in alle soorten en maten. Van een klassieke zwarte wagen tot een witte limousine of uitvaartbus. Daarnaast zijn er ook nog veel andere mogelijkheden. Zo is er de koets met paarden ervoor, maar kun je voor het vervoer ook gebruik maken van een loopkoets, bakfiets of motor met zijspan.
Locatie
Qua locatie zijn er een aantal keuzes die er gemaakt moeten worden. Ten eerste is er de vraag waar je opgebaard wilt worden. Sommigen kiezen ervoor om dit thuis te doen, maar het kan natuurlijk ook bij het uitvaartcentrum bij jou in de buurt. Een andere, wat minder vaak gebruikte, optie is het opbaren op een andere plek, bijvoorbeeld de sportkantine of de stamkroeg. Vervolgens komt de vraag waar de uitvaartplechtigheid plaats zal vinden. Dit kan natuurlijk gewoon in de aula van het crematorium of in een uitvaartcentrum, maar tegenwoordig zijn er veel meer opties.
Zo zijn er strandpaviljoens waar je terecht kunt voor een uitvaart aan het strand en zijn er tal van historische gebouwen die zich hier goed voor lenen bijvoorbeeld kastelen en kloosters. Ook kun je kiezen voor het clubhuis van de sportvereniging, een kroeg of theater of zelfs gewoon thuis of in de tuin. De belangrijkste vraag is of er genoeg ruimte is voor alle bezoekers. Er is vaak meer mogelijk dan de meeste mensen denken. Dus heb je specifieke wensen op dit gebied, maak dit dan vooral kenbaar.
Muziek
Muziek is een belangrijk onderdeel van de uitvaart. De muziek die wordt gespeeld bepaalt grotendeels de sfeer van de dienst en zorgt ervoor dat iedereen op een intieme manier aan de overledene kan denken en afscheid kan nemen. De muziekkeuze is immers heel persoonlijk en zegt vaak veel over de overledene. Hierbij kun je ervoor kiezen om nummers met een boodschap te laten horen tijdens de uitvaart. Dit zijn vaak nummers die regelmatig voorbij komen op uitvaarten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld De Steen van Bram Vermeulen, Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij of Angels van Robbie Williams. Of misschien kies je voor nummer waar een herinnering aan kleeft, zoals het nummer dat werd gedraaid toen je ging trouwen.
Daarnaast kun je ook de keuze maken om juist jouw eigen favoriete muziek te laten horen. Dit ben je natuurlijk ten voeten uit en iedereen zal je hierin herkennen. Meestal wordt het een mooie mix van liedjes met een betekenis en eigen favorieten. Je kunt ervoor kiezen zelf een lijstje met mooie muziek te maken die je graag de revue wil laten passeren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om juist dit onderdeel over te laten aan de nabestaanden. Waar putten zij de meeste troost uit? Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan de uitvaartmuziek top 100.
Sprekers
Naast de muziek zijn ook de sprekers erg belangrijk bij een uitvaart. Wie gaat er wat vertellen over jou? Wie is in staat om met een lach en een traan herinneringen te delen met de bezoekers? Je kunt natuurlijk zelf aangeven wie je daar de geschikte persoon voor zou vinden. Vraag is natuurlijk wel of deze persoon hiertoe in staat is op dat moment. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor nabestaanden om zich hierin te laten ondersteunen. Zo zijn er schrijvers die kunnen helpen een mooie toespraak in elkaar te zetten. Ziet geen van de nabestaanden het zitten om voor de zaal iets te zeggen, dan kan het geven van de toespraak ook uit handen worden gegeven aan bijvoorbeeld de uitvaartondernemer of een ervaren spreker.
Catering
Vaak wordt er na de uitvaart een kopje koffie geschonken met een plakje cake erbij. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Steeds meer mensen kiezen voor een andere afsluiting, bijvoorbeeld met een borrel en bitterballen of soep en broodjes. Ook kun je ervoor kiezen om na de plechtigheid met zijn allen naar het café te gaan om de uitvaart daar samen af te sluiten. Eigenlijk is op dit gebied alles mogelijk. Helaas brengt het ook de nodige kosten met zich mee, dus houdt dit wel in gedachten als je jouw wensen op papier zet.
Asbestemming of graf
Bij het maken van het wensenlijstje wordt dit onderwerp vaak vergeten. Want wat gebeurt er na de uitvaart. Wat voor een grafsteen of monument zou bij je passen? Een mooi natuurstenen monument of misschien toch liever iets van glas. Met foto of zonder en welke tekst moet hier op? Kies je na de crematie voor een urn in een urnenmuur, wil je worden uitgestrooid op een strooiveld of kies je voor een hele andere asbestemming? Op het gebied van asbestemmingen is er vaak meer mogelijk dan je denkt en vaak ook meer dan de uitvaartondernemer je laat zien. Neem dus rustig de tijd om een mooie bestemming te kiezen.
Onze dienstverleners
Meer informatie
Is jouw dierbare gecremeerd, dan kom je na een maand in het bezit van de as. Vervolgens is het natuurlijk de vraag wat je hiermee wil gaan doen. Je kan de as thuis houden en hiervoor een mooie urn aanschaffen, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Laat je...
Lees meerPraten over de dood of over jouw uitvaart is niet vanzelfsprekend. Het is toch een onderwerp waar je misschien liever niet over nadenkt, zeker wanneer je nog gezond bent. Toch kan het voor jouw nabestaanden prettig zijn om te weten wat jouw wensen op dit gebied zijn....
Lees meerHeb je wel eens gehoord van natuurbegraven? Dit is een manier van begraven waarbij het graf opgaat in de natuur. Op die manier worden mens en natuur voor eeuwig verbonden. Steeds meer mensen maken de keuze voor natuurbegraven. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn...
Lees meerAls een dierbare komt te overlijden, staat jouw wereld even stil. Toch moet er wel heel veel geregeld worden en moeten er de nodige keuzes worden gemaakt. Dit begint met het regelen van de uitvaart. Want hoe ga je dit doen. Wordt het een grote uitvaart of toch liever...
Lees meerEen maand na de crematie krijg je van het crematorium het bericht dat de asbus opgehaald kan worden. Maar wat ga je met de as doen? Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kan je een mooie urn uitkiezen en de as thuis bewaren, een urn laten bijzetten in de urnengallerij of...
Lees meerEen belangrijk onderdeel van de uitvaart is het rouwvervoer. De keuze voor het vervoer is bepalend voor de sfeer en kan een uitvaart heel persoonlijk maken. De één kiest voor een lange stoet van mooie rouwauto’s, terwijl een ander veel meer heeft met een...
Lees meerEén van de belangrijkste keuzes die je moet maken als het om overlijden gaat, is de keuze begraven of cremeren. Dit is één van die onderwerpen waar bijna iedereen wel eens over heeft nagedacht en waar iedereen ook wel een mening over heeft. Zorg er dan ook voor dat...
Lees meerBij bijna alle uitvaarten speelt muziek een belangrijke rol. Dat is ook niet zo gek. Muziek zegt immers meer dan 1000 woorden en kan de uitvaart heel persoonlijk maken. Vaak wordt er gekozen voor muziek die herinneringen oproept. Bijvoorbeeld de favoriete muziek van...
Lees meerVeel mensen vinden het een prettig idee om na hun dood iets na te laten aan een goed doel, een stichting of een vereniging. Dit kun je regelen in een testament. Goed doel als erfgenaam Besluit je een goed doel, stichting of vereniging op te nemen in jouw testament als...
Lees meerNa het overlijden kun je er voor kiezen om het lichaam licht te balsemen. Dit heet thanatopraxie. Door het lichaam licht te balsemen wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgezet. Het lichaam krijgt tot aan de uitvaart weer een natuurlijk uitstraling. Daarnaast is...
Lees meerOp een goede manier afscheid nemen is heel belangrijk. Dit helpt je om het verlies goed te kunnen verwerken. Om op een prettige manier afscheid te kunnen nemen is het belangrijk om de juiste uitvaartondernemer of uitvaartverzorger in te schakelen. Iemand die bij je...
Lees meer