Uitvaartwensen vastleggen

Vaak wordt praten over de dood en de uitvaart als een ‘zwaar’ gespreksthema gezien, zeker wanneer je nog gezond bent. Veel mensen vermijden dit onderwerp liever. Toch kan het voor jouw nabestaanden prettig zijn om te weten wat jouw wensen over uw uitvaart zijn. Dat betekent niet dat alles al meteen helemaal duidelijk moet zijn. Alleen een richtlijn is ook al heel prettig voor de nabestaanden. Zo hebben zij een beetje houvast in een emotionele periode, waarin er al heel veel belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Levenstestament

Sommige mensen vinden het prettig om zeker te weten dat alles goed geregeld is als zij zelf door ziekte of een ongeval niet meer in staat zijn om zaken zelf te regelen. In dat geval is het opstellen van een levenstestament een prettige gedachte. In een levenstestament kun je jouw persoonlijke wensen laten opnemen en geef je een volmacht aan iemand die je vertrouwt. Je kunt in het levenstestament bijvoorbeeld aangeven op welke manier jouw dagelijkse financiën geregeld moeten worden, wat er met jouw woning moet gebeuren als je niet meer zelfstandig kunt wonen en hoe er moet worden omgegaan met huisdieren. Daarnaast kun je in het levenstestament ook praktische zaken opnemen zoals overzichten van rekeningen, verzekeringen, inlogcodes en wachtwoorden. Een ander belangrijk onderdeel van het levenstestament is de uitvaart. In het document kun je beschrijven wat jouw wensen op dit gebied zijn. De gevolmachtigde zal er vervolgens voor zorgen dat aan deze wensen wordt voldaan.

Wensenlijstje

Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo officieel. Je kunt ook zelf een lijstje maken met jouw wensen of bijvoorbeeld een map bijhouden met ideeën op uitvaartgebied die je aanspreken. Tegenwoordig is het via internet heel gemakkelijk om een indruk te krijgen van de mogelijkheden op dit gebied. Een andere manier om inspiratie op de doen is op een uitvaartbeurs. Dit soort beurzen worden steeds vaker georganiseerd en zijn een mooie gelegenheid om geheel vrijblijvend te bekijken wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.

Wensen online vastleggen

Online zijn er ook een aantal hele mooie mogelijkheden om jouw wensen vast te leggen, niet alleen in woord maar ook in beeld. Zo is er de Uitvaartontwerper. Een mooi overzicht van de verschillende onderwerpen waar je over na kunt denken wat betreft jouw uitvaart. Je kiest wat je mooi vindt of voegt zelf iets toe. Dit geheel zie je vervolgens terug in een filmpje dat je kunt delen met jouw familie en vrienden.

Uitvaartwensformulier

Wil je jouw uitvaartwensen op papier invullen, maar ook laten vastleggen dan is dit ook mogelijk. Vraag gratis het uitgebreide Uitvaartwensformulier aan die Monuta heeft samengesteld. Je vult het uitgebreide formulier in en stuurt dit op. Je krijgt een uitgewerkt overzicht terug dat je zelf kunt bewaren, maar daarnaast worden jouw wensen ook geregistreerd. Kunnen jouw nabestaanden de papieren niet vinden, dan is dit geen enkel probleem.