“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Mag je de as van een overledene overal uitstrooien?

  • Wat ga je doen met de as? Kies je voor bewaren of verstrooien?
  • Bij verstrooien is het belangrijk om te weten welke regels er zijn en waar je op moet letten.
  • Wij zetten alles voor je op een rijtje!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Een maand na de crematie krijg je van het crematorium het bericht dat de asbus opgehaald kan worden. Maar wat ga je met de as doen? Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kan je een mooie urn uitkiezen en de as thuis bewaren, een urn laten bijzetten in de urnengallerij of columbarium van het crematorium, de urn laten begraven of de as laten verwerken in een mooi sieraad.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de as uit te strooien. Maar mag dat overal zomaar en met welke regels krijg je te maken? Wij leggen het je uit. 

As uitstrooien 

Een andere optie is het uitstrooien van de as. Veel crematoria hebben ook hier een specifieke plek voor. Toch kiezen veel mensen er liever voor om de as van hun dierbare uit te strooien op een plek die voor hen een speciale betekenis heeft. Bijvoorbeeld in een bos waar de overledene vaak aan het wandelen was, op zijn/haar lievelingsplekje in de achtertuin of aan dat mooie strand waar jullie zoveel mooie momenten hebben beleefd. Op die manier creëer je voor jezelf een mooie herdenkingsplek waar je altijd heen kan als je daar behoefte aan hebt. 

Bij de keuze van de locatie voor het verstrooien van de as zie je vaak dat mensen terug gaan naar hun roots. Zo willen mensen uit Rotterdam vaak graag verstrooid worden bij de Maas en kiezen mensen uit Friesland toch vaak voor de Friese meren. 

Wat zijn de regels wat betreft as verstrooien?

Toch mag je eigenlijk niet zomaar overal as verstrooien. Hier zijn regels voor. Officieel mag je de as uitstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij crematoria en andere mooie aangewezen plekken in Nederland. Op open zee is ook geen probleem. Wil je toch iets anders, dan zijn hier per gemeente verschillende regels voor. Zo moet je officieel altijd toestemming hebben van de eigenaar van het land waar je wil verstrooien. Wil jij weten wat de regels zijn in jouw gemeente? Neem dan even contact met ze op. 

Wil je verstrooien in het bos, dan heb je toestemming nodig van Staatsbosbeheer. Wil jij niet op zee, maar op ander open water (bijvoorbeeld in de Ijssel) verstrooien, dan kan je daarvoor terecht bij Rijkswaterstaat.

In jouw eigen achtertuin mag je wat dit betreft gewoon je gang gaan. Een urn begraven mag dan weer niet zomaar. Daarbij ben je weer aan regels gebonden. Zo moet de urn voorzien zijn van een gesloten asbus of ashoes met hierop ook de naam van de overledene en het crematienummer. 

Gedoogbeleid

Toch zijn er eigenlijk maar weinig mensen die zich aan de regels houden. Op het gebied van as verstrooien is er een soort gedoogbeleid. Er zijn dan ook tal van mensen die gewoon een mooie plek kiezen en hun gang gaan. Kies je hiervoor wees dan wel discreet. Het kan voor andere mensen nogal confronterend zijn om zoiets te zien. Hou er ook rekening mee dat het echt om een behoorlijke hoeveelheid as gaat. Gemiddeld blijft er na de crematie 1,5 a 3 kilo as over. 

Dat er in Nederland op het gebied van as verstrooien veel wordt gedoogd zie je ook in de bijzondere manieren van as verstrooien die er zijn. Zo is er bijvoorbeeld een wandelstok die bij het wandelen iedere keer een beetje as laat ontsnappen, kan je kiezen voor een ballonverstrooiing waarbij je uiteindelijk eigenlijk niet weet waar de as terecht komt of kan je de as zelfs uitstrooien uit een luchtballon. 

Besluit jij een dagje naar Texel te gaan om daar de as aan het strand in zee te strooien, dan mag dit eigenlijk niet. Toch zijn er maar weinig gemeenten die het illegaal verstrooien van as strafbaar hebben gesteld in hun Algemene Plaatselijke Verordening. De kans dat je hiervoor bijvoorbeeld een boete krijgt is dan ook minimaal. 

Maak er een mooie ceremonie van

Het verstrooien van de as is een soort moment van afsluiten. Denk er dan voor jezelf ook goed over na hoe je dit het liefst wil doen. Of misschien heeft de overledene dit zelf wel aangegeven. Sommige mensen kiezen ervoor om met een grote groep familie en vrienden bij elkaar te komen. Zij verstrooien samen de as en sluiten hierna af door samen wat te gaan drinken of eten in een restaurant. Het moment van verstrooien brengt een stuk spanning en emotie met zich mee. Het is fijn om daarna samen te kunnen ontspannen en herinneringen op te halen.

Anderen vinden het prettiger om dit laatste moment heel intiem te houden met bijvoorbeeld alleen het gezin. Ook dat kan heel fijn zijn, omdat er bij de uitvaart vaak al zoveel andere mensen bij zijn. 

Al met al kan er heel veel en is het vooral belangrijk dat jullie alles op deze manier goed kunnen afsluiten. 

Verstrooien en bewaren

Het kan best moeilijk zijn om een keuze te maken. Moet je de as nou bewaren of toch verstrooien? Misschien helpt het om te weten dat je ook allebei kan kiezen. Je kan een klein beetje as bewaren in een mooi sieraad of een kleine urn en de rest verstrooien. Mochten er familieleden zijn die graag wat willen bewaren, dan kan dat dus ook. Daarnaast zit er bij de as ook altijd een as-steentje. Dit is een steen met het crematienummer van de overledene erop. Deze steen kan je sowieso bewaren als je daar behoefte aan hebt. 

Informatie over de verschillende mogelijkheden

Op dit moment zijn wij nog druk bezig met het uitbreiden van onze site en zullen hier straks ongetwijfeld ook aanbieders bij komen op het gebied van asverstrooiing, urnen, sieraden en dergelijke. Op dit moment kan je voor informatie over de mogelijkheden die er zijn het beste contact opnemen met de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer kan je precies vertellen welke opties er zijn en wie jullie het beste kan helpen. 

Meer informatie

Onze dienstverleners