“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Asbestemming

  • Wordt iemand gecremeerd, denk dan ook na over de asbestemming.
  • Er zijn veel verschillende dingen die je met de as kunt doen.
  • Doe inspiratie op via onze site en bekijk wat jij mooi zou vinden.
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Is jouw dierbare gecremeerd, dan kom je na een maand in het bezit van de as. Vervolgens is het natuurlijk de vraag wat je hiermee wil gaan doen. Je kan de as thuis houden en hiervoor een mooie urn aanschaffen, maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden. Laat je hierover vooral goed informeren en bekijk wat er zoal mogelijk is. Wij zetten alvast een aantal opties voor je op een rijtje.

Verstrooien

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de as te verstrooien. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor een eigen strooiveld. Ook kun je ervoor kiezen om de as zelf te verstrooien op een dierbare plek. Hiervoor is echter wel toestemming nodig van de gemeente. Het is dus niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien. Toch wordt dit vaak wel gedoogd. Zo zijn er ook bijzondere manieren om de as te verstrooien. Zo bestaat er bijvoorbeeld een wandelstok waar bij iedere stap een beetje as vrij komt. Kies je inderdaad voor verstrooien, bedenk dan goed welke plek voor jullie een speciale betekenis heeft. Misschien is het fijn om een plek te kiezen waar je graag nog eens naar terug gaat.

Op zee

De as mag worden verstrooid op open zee. Er zijn meerdere rederijen die hiervoor hun diensten aanbieden. Vaak wordt er een ceremonie van gemaakt, maar je kan er ook voor kiezen om zelf niet mee te gaan.

In de lucht

Het is ook mogelijk om de as vanuit een vliegtuig te verstrooien. Dit moet dan wel gebeuren boven zee of een van de rivieren. Daarnaast is er de mogelijkheid tot een ballonverstrooiing. Hierbij wordt de as in een grote asverstrooiingsballon gedaan en laten de nabestaanden deze los op een plek die voor hen speciaal is. 

As bewaren in een urn

Anderen willen de as liever bewaren in een urn, die zij zelf mee naar huis nemen of bijvoorbeeld bijzetten in een columbarium van het crematorium. Er zijn veel verschillende urnen te verkrijgen. Ze zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en materialen. Kijk dus vooral wat jij mooi vindt en wat jou troost biedt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van de as te bewaren en de rest te verstrooien. 

Een assieraad

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de as te verstrooien, maar ook een deel te bewaren in een speciaal assieraad. Zo is jouw dierbare toch altijd een beetje bij je. Ook op dit gebied is er heel veel mogelijk van ketting tot ring en van broche tot horloge. Daarnaast is het ook mogelijk om de vingerafdruk van de overledene te verwerken in een sieraad. 

As en herinneringen bewaren

Uiteindelijk heb je na het afscheid naast de as ook nog een hele boel herinneringen. Het kan ook een mooi idee zijn om een deel van die herinneringen samen met een beetje van de as te bewaren in een Herinner Dingen Doos. Hierin kan je spulletjes kwijt die jou doen denken aan de overledene. Bijvoorbeeld een mooie foto, een haarlok, het horloge dat vader altijd droeg of die pijp die opa altijd rookte. Op deze manier heb je alle herinneringen verzameld. 

Onze dienstverleners