“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfrecht en de wet

  • Alle regels over erven en erfenissen vallen onder het erfrecht.
  • Bekijk altijd goed wat je rechten, maar ook wat je plichten zijn.
  • Zijn er problemen, dan kan een erfrecht advocaat je helpen.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Krijg te te maken met een erfenis, dan zijn er heel wat regeltjes. Al deze regels over erven zijn in de wet geregeld. Dit heet het erfrecht. Zo bepaalt het erfrecht bijvoorbeeld wie de erfgenamen zijn als er geen testament is en hoe een erfenis moet worden afgewikkeld. Besluit je zelf jouw wensen niet vast te leggen, dan wordt jouw nalatenschap dus volgens de wet afgewikkeld.

Wil je zelf de regie houden en bepalen wie jouw erfgenamen worden en wat ze gaan ontvangen, dan kun je dit regelen in een testament. Is er een testament, dan moet de erfenis aan de hand daarvan worden afgewikkeld en is het dus niet meer de wet die bepaald wie erfgenaam is.

Wettelijke verdeling

Heb jij geen testament en kom je te overlijden, dan wordt jouw nalatenschap verdeeld volgens de regels die in het erfrecht zijn vastgelegd. Dit heet de wettelijke verdeling. Bij een wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de erfenis. Kinderen kunnen pas aanspraak maken op hun deel van de erfenis als de langstlevende ook is overleden.

Is er geen partner, maar zijn er wel kinderen? In dat geval zijn de kinderen de wettelijke erfgenamen. Zijn er ook geen kinderen, dan komen ouders, broers en zussen in beeld. Zijn die er ook niet, dan grootouders en uiteindelijk overgrootouders. Zo wordt er dus steeds verder gekeken welke familiebanden er zijn en wie dus in aanmerking komt als erfgenaam. 

Wie erven

Het erfrecht kent verschillende groepen van erfgenamen. De eersten die recht hebben op de erfenis zijn jouw partner en kinderen. Zijn die er niet, dan wordt er gekeken wie er dan het dichtst bij jou staat en met wie je een bloedband hebt. Dan is er ook nog zoiets als plaatsvervulling. Stel dat jouw broers en zussen jouw erfgenamen zijn. Jouw oudste broer is ondertussen overleden en heeft twee kinderen. In dat geval nemen zijn kinderen zijn plaats in en erven het deel dat hem zou toekomen.  

Zelf bepalen wie wat erft?

Wil jij graag zelf bepalen wie wat erft of wil je misschien een deel van jouw vermogen nalaten aan een goed doel of goede vriend of heb je wel een partner, maar zijn jullie niet getrouwd? In dat geval zal je een testament op moeten stellen. Alleen met een testament kan jij zelf alles precies regelen zoals jij dat wil. Helaas is het niet voldoende om dit zelf op papier te zetten. Dit moet echt officieel door een notaris worden gedaan. Alleen dan is jouw laatste wil rechtsgeldig!

Voordelen testament

Naast het feit dat jij zelf de regie hebt over jouw nalatenschap heeft het opstellen van een testament nog een paar grote voordelen. Ten eerste zorgt een testament ervoor dat het voor jouw nabestaanden heel duidelijk is hoe jij alles wilde regelen. Hier kan eigenlijk geen discussie meer over ontstaan. Je ziet dan ook dat er over het algemeen minder conflicten zijn bij het afwikkelen van de erfenis als er een testament is. Dat scheelt.

Daarnaast kan je door het opstellen van een testament goed bekijken wat jouw beslissingen belastingtechnisch voor effect hebben en kan de notaris je helpen om zo te besparen op de erfbelasting.

Heb jij een partner, maar zijn jullie niet getrouwd? Dan kan je er met een testament voor zorgen dat hij/zij toch goed verzorgd achterblijft. Dit zou je kunnen regelen met een vruchtgebruik-testament. Zo kan de achterblijvende partner wel in de woning blijven wonen, maar blijft deze wel eigendom van de officiële erfgenamen. 

Onterven en legitieme portie of kindsdeel

In een testament kan je ook iemand onterven. Hierbij is het goed om te weten dat je als kind nooit helemaal onterfd kan worden. Een kind heeft namelijk altijd recht op zijn/haar legitieme portie, ook wel bekend als het kindsdeel. Je kunt een kind dus eigenlijk maar deels onterven. 

Conflicten over de erfenis

Helaas gebeurt het regelmatig dat er conflicten ontstaan over de verdeling van de erfenis. Mensen worstelen met hun emoties en alles wat er geregeld moet worden. Daarnaast gaat het over geld. Deze factoren zorgen ervoor dat de vlam misschien sneller in de pan slaat dan anders. Heb jij algemene vragen over het afwikkelen van de erfenis? Is het testament je niet helemaal duidelijk of wil je weten of jij erfgenaam bent? In dat geval kan je het beste terecht bij een notaris. 

Is er een conflict tussen jou en een familielid? Heb jij het idee dat de executeur de dingen niet eerlijk regelt? Of twijfel je aan de rechtsgeldigheid van het testament? In dat geval kan een erfrecht advocaat of mediator je goed helpen. 

Zit jij met een probleem in je maag? Neem gerust contact op met één van onze dienstverleners. Zij helpen je graag!

Onze dienstverleners