“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Beneficiaire aanvaarding

  • Kan het zijn dat er schulden zijn, dan is beneficiair aanvaarden een veilige optie.
  • Je bent dan niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • De afwikkeling van de nalatenschap duurt dan wel iets langer, is meer werk en brengt wat extra kosten met zich mee.
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Oom Karel heeft een ruig leven geleid, en het is best mogelijk dat hij bij zijn overlijden meer schulden dan bezittingen heeft achtergelaten. In zo’n situatie kan het slim zijn om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Door beneficiair te aanvaarden bescherm je jezelf tegen eventuele schulden.

Aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving

Beneficiaire aanvaarding wordt ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan word je door een beneficiaire aanvaarding niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. De schuldeisers moeten tevreden zijn met de bezittingen die er zijn. Het komt helaas steeds vaker voor dat erfenissen schulden bevatten. Daarom raden wij altijd aan om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Weet je zeker dat er meer bezittingen zijn dan schulden, dan kun je de erfenis beter zuiver aanvaarden. De afwikkeling gaat dan sneller.

Beneficiaire aanvaarding is middenweg

Je zou beneficiaire aanvaarding kunnen zien als een soort van middenweg tussen zuivere aanvaarding en verwerping. Je aanvaardt de erfenis en tegelijkertijd verwerp je de erfenis als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Wanneer één erfgenaam beneficiair aanvaardt, moet de hele erfenis beneficiair worden afgewikkeld.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat het meevalt met de bankrekening van oom Karel. Het blijkt dat hij toch meer bezittingen dan schulden heeft achtergelaten. Je hebt dan ondanks de beneficiaire aanvaarding recht op een deel van zijn bezittingen.

Naar rechtbank voor beneficiaire aanvaarding

Je moet voor een beneficiaire aanvaarding wel een verklaring afleggen bij de rechtbank. Daarnaast betekent beneficiaire aanvaarding ook dat de hele nalatenschap volgens bijzondere regels afgewikkeld moet worden. Dit heet een vereffeningsprocedure. Het afwikkelen van de nalatenschap kost meer tijd, is meer werk en brengt wat extra kosten met zich mee. Zijn er onder de erfgenamen minderjarige kinderen, dan wordt de nalatenschap altijd beneficiair afgewikkeld. Dit omdat kinderen beschermd moeten worden tegen schulden.

Hoe beneficiair aanvaarden?

Het regelen van de beneficiaire aanvaarding doe je via de rechtbank. Je legt een schriftelijke verklaring af, waarin je aangeeft de erfenis beneficiair te aanvaarden. De notaris kan dit ook eventueel voor je regelen. De kosten voor zo’n verklaring zijn 130 euro aan griffiekosten.

Onze dienstverleners

Meer informatie