“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
Lees voor

Erfrecht bij TEN advocaten

“Over de doden niets dan goeds” luidt een bekend spreekwoord.

Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaten merken echter dat hier in de praktijk regelmatig anders over wordt gedacht. De overleden persoon, ook wel erflater genoemd, heeft volgens de nabestaande vaak heel wat op zijn kerfstok. Het zijn niet alleen maar mooie herinneringen die overblijven. Integendeel, moeilijke familieverhoudingen worden bij het overlijden vaak pijnlijk blootgelegd. Al bij het regelen van de uitvaart kunnen de meningen en belangen uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan meningen over de wensen van de overledene voor de uitvaart. Of wie de as krijgt na de crematie en wat als er niet wordt gehandeld volgens de wensen van de overledene? Kan er beslag op de as worden gelegd?  Maar ook na de uitvaart kan er onenigheid ontstaan. Veelal over de te verdelen nalatenschap. Onze gespecialiseerde erfrecht advocaten staan voor u paraat om u van raad en daad te voorzien.

Wettelijke erfrecht

Het wettelijke erfrecht treedt in werking als iemand overlijdt en geen testament heeft laten opmaken. In dat geval kan men slechts de wetgever beschuldigen dat die het niet goed heeft geregeld. Of valt het de erflater te verwijten dat hij het niet beter heeft geregeld.

Indien er door de erflater wel een testament is opgemaakt, biedt dit de basis voor de afwikkeling van de nalatenschap. Helaas biedt dit geen zekerheid voor een vlekkeloze afwikkeling en zien wij ook dan conflicten en vragen ontstaan. Waarom is het ene kind onterft en het andere niet? Wat betekent onterving en heeft het onterfde kind nog rechten? In het geval van onterving heeft het onterfde kind recht op zijn legitieme portie, in de volksmond ook wel ‘het kindsdeel’ genoemd. Wij adviseren u graag over uw positie in de nalatenschap en op welk deel van de nalatenschap u recht heeft.

Over de doden niets dan goeds

Een andere vraag die vaak voorkomt, is of schenkingen die de erflater tijdens leven heeft gedaan aan één van de erfgenamen in mindering moet worden gebracht op zijn erfdeel. Dit kan inderdaad het geval zijn, waardoor de verhoudingen tussen de nabestaanden op scherp worden gezet.

Waar kunnen wij u nog meer mee van dienst zijn

Het zijn zo maar twee regelmatig voorkomende issues onder een veelvoud van erfrechtelijke onderwerpen waar wij mee te maken hebben. De ene keer betreft het specifieke vragen in een bepaalde situatie en de andere keer wordt onze hulp ingeroepen om de afwikkeling van de nalatenschap te begeleiden. Ook zijn wij graag behulpzaam bij de uitleg van de verklaring van erfrecht, het adviseren van de executeur, het indienen van een verzoek tot benoemen van een vereffenaar, het voeren van gesprekken met de diverse partijen over de verdeling van de nalatenschap (indien gewenst in de vorm van mediation), het procederen bij de rechter als het partijen niet meer lukt om tot een verdeling van de nalatenschap te komen en al uw andere erfrechtelijke vragen.

Onze kantoren

TEN Advocaten heeft vestigingen in ’s-Hertogenbosch, Oss en Waalwijk en heeft erfrecht advocaten in huis die u over erfrechtelijke kwesties kunnen adviseren en proberen samen met u geschillen op te lossen. Met deskundige bijstand kunnen we (verdere) escalatie voorkomen. Indien nodig wordt een rechterlijke procedure doorlopen, waarin uw belangen centraal staan. Onze erfrecht advocaten profiteren van een notariële achtergrond. Zij kennen de akten waarover in de advocatuur juist discussies ontstaan. De vaak ingewikkelde juridische teksten en de bewoordingen van een testament zijn voor onze advocaten gesneden koek.

Kortom de erfrecht advocaten van TEN kunnen u in de complexe materie van het erfrecht behulpzaam zijn bij het oplossen van alle voorkomende erfrechtelijke geschillen met de kans dat het spreekwoord ‘over de doden niets dan goeds” toch nog kan gelden.

Ik wil advies / hulp

logo ten advocaten

  • Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in
  • Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen
Bel ons voor vragen op 073-7600100

  • Jouw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor een reactie op jouw aanvraag en worden niet voor marketingdoeleinden ingezet.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere diensten van TEN Advocaten

Gerelateerde artikelen