Geen huwelijk of partnerschap, maar wel een gezamenlijke woning
Als jullie gezamenlijk een woning hadden, dan kan de hypotheek blijven bestaan maar op naam van de andere partner. Voorwaarde is wel dat het inkomen toereikend blijft om de maandlasten van de hypotheek te betalen. Als jij in jullie gezamenlijke woning wil blijven wonen dan kun je samen met je hypotheek adviseur bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Het kan natuurlijk wel zijn dat er andere erfgenamen zijn die de helft van de woning erven. Dit is afhankelijk van hoe jij en jouw partner de zaken hebben geregeld. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. In deze situatie zou het dan ook erg verstandig zijn om dit via een testament te voorkomen.
Geen huwelijk of partnerschap en de woning is van de overleden partner
Woonden jullie alleen samen en was de woning eigendom van jouw overleden partner? Dan betekent dit dat de erfgenamen de woning erven. Dit kan voor jou dus ook betekenen dat je de woning zult moeten gaan verlaten. Je kan natuurlijk ook in goed overleg met de erfgenamen besluiten dat je hier wel mag blijven wonen. In dat geval is het slim om een afspraak te maken met jouw hypotheekadviseur om te bekijken wat de mogelijkheden zijn qua hypotheek.
Is er een testament en sta jij op papier als erfgenaam? Ook dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je het ook kan betalen. Zo niet, dan kan je besluiten de woning te verkopen.
Ook dit is een situatie waarbij het eigenlijk noodzakelijk is om een testament op te stellen. Alleen dan kan je ervoor zorgen dat jouw partner goed verzorgd achterblijft.
Overlijdensrisicoverzekering
Je kunt voorkomen dat nabestaanden opgezadeld worden met een hypotheekschuld die ze niet kunnen dragen. Als bijvoorbeeld jouw echtgenoot komt te overlijden en jij kunt alleen de hypotheeklasten niet dragen, dan zou je de woning moeten verkopen.
Om dit te voorkomen kan er een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Soms is zo’n verzekering zelfs verplicht.
Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een bepaald bedrag uitkeert bij overlijden van de verzekerde. Daarmee kan een deel van de hypotheek worden afgelost. Het is ook mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die de hele hypotheek aflost. Op die manier hoeven jouw nabestaanden zich over de woning geen zorgen te maken.
Juist bij overlijden en de aanwezigheid van een levensverzekering waarmee de hele hypotheek of een deel daarvan afgelost kan worden, is het belangrijk om de fiscale gevolgen goed in beeld te brengen. Door het wegvallen van de hypotheek verandert er nogal wat. Het kan slim zijn om hierbij de hulp van een financieel specialist in te schakelen.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Is jouw partner overleden en kun je tijdelijk de hypotheek niet betalen? Dan heb je een probleem. Dit kan er voor zorgen dat je uiteindelijk de woning moet verkopen. Heb je echter een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is er vaak een oplossing mogelijk. De NHG kan ervoor zorgen dat je in bepaalde gevallen bijvoorbeeld langer de tijd krijgt om de betalingsproblemen op te lossen. Jouw hypotheekverstrekker beslist of dit kan, en als dit kan, onder welke voorwaarden dat is Neem contact op met je hypotheekadviseur en bekijk samen wat er in jouw situatie mogelijk i
Hulp van een specialist
Er komt nogal wat kijken bij het kopen van een huis. Ten eerste is er de hypotheek. Het is verstandig om hier goed advies over in te winnen en je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan de situatie zoals hij nu is, maar denk ook aan de toekomst. Wat als één van jullie komt te overlijden? Een goede hypotheekadviseur zal alle scenario’s met je doornemen, zodat jullie eventuele risico’s kunnen uitsluiten. Neem gerust contact op met de hypotheekadviseur van de ING voor een vrijblijvend gesprek.
Zijn jullie niet getrouwd, dan is het ook verstandig om eens goed na te denken over het opstellen van een testament. Ook hier helpen onze dienstverleners je graag bij!