“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Hypotheek na overlijden

  • Na overlijden erven de erfgenamen de hoofdschuld en de bijbehorende rente van de hypotheek.
  • Met een overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden beëindigd.
  • Breng de fiscale gevolgen in kaart als de hypotheek vervalt!
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

Wat gebeurt er met het huis en de hypotheek na overlijden? Het huis is over het algemeen het meest kostbare bezit maar ook de grootste uitgavenpost. Het is dus belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Hypotheek na overlijden

Na overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen erven de hoofdschuld met de daarbij behorende rente. Zij zijn dan ook verplicht om de maandelijkse hypotheeklasten te voldoen. Alleen als aan de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering was gekoppeld, kan de hypotheek gedeeltelijk of geheel worden beëindigd. Het is vervolgens aan de erfgenamen om te besluiten wat er met het huis gebeurt. Zij kunnen er voor kiezen de woning en bijbehorende hypotheek aan te houden, maar verkopen is natuurlijk ook altijd mogelijk. De overwaarde of restschuld zijn voor rekening van de erfgenamen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de overledene een partner heeft die achterblijft. In dat geval gelden de volgende regels. 

Getrouwd of een geregistreerd partnerschap

Als jullie voor 1 januari 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan en geen huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld, dan zijn jullie automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Al jullie bezittingen zijn van jullie samen. Dat geldt ook voor de woning. Zijn jullie inderdaad in gemeenschap van goederen getrouwd, dan blijft in de meeste gevallen de langstlevende partner achter in de woning. Natuurlijk moet deze partner de hypotheek wel kunnen betalen.

Zijn er kinderen, dan erven zij ook een deel van de waarde van de woning. De kinderen krijgen dit niet meteen maar hebben dan hun erfdeel tegoed van de langstlevende partner. Zij krijgen dit in principe pas op het moment dat ook de langstlevende partner komt te overlijden. 

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd, dan zijn jullie waarschijnlijk getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. In dat geval hangt het ervan af of jullie het huis samen hebben gekocht, of dat één van jullie de woning al in bezit had. Hebben jullie het huis samen gekocht, dan is de woning na overlijden van jou. Was de woning van jouw partner, dan zijn de erfgenamen de eigenaar van de woning. Jij bent alleen erfgenaam als dit in een testament is geregeld.  De erfgenamen bepalen uiteindelijk wat er met de woning zal gebeuren. 

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Geen huwelijk of partnerschap, maar wel een gezamenlijke woning

Als jullie gezamenlijk een woning hadden, dan kan de hypotheek blijven bestaan maar op naam van de andere partner. Voorwaarde is wel dat het inkomen toereikend blijft om de maandlasten van de hypotheek te betalen. Als jij in jullie gezamenlijke woning wil blijven wonen dan kun je samen met je hypotheek adviseur bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Het kan natuurlijk wel zijn dat er andere erfgenamen zijn die de helft van de woning erven. Dit is afhankelijk van hoe jij en jouw partner de zaken hebben geregeld. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. In deze situatie zou het dan ook erg verstandig zijn om dit via een testament te voorkomen.

Geen huwelijk of partnerschap en de woning is van de overleden partner

Woonden jullie alleen samen en was de woning eigendom van jouw overleden partner? Dan betekent dit dat de erfgenamen de woning erven. Dit kan voor jou dus ook betekenen dat je de woning zult moeten gaan verlaten. Je kan natuurlijk ook in goed overleg met de erfgenamen besluiten dat je hier wel mag blijven wonen. In dat geval is het slim om een afspraak te maken met jouw hypotheekadviseur om te bekijken wat de mogelijkheden zijn qua hypotheek. 

Is er een testament en sta jij op papier als erfgenaam? Ook dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je het ook kan betalen. Zo niet, dan kan je besluiten de woning te verkopen. 

Ook dit is een situatie waarbij het eigenlijk noodzakelijk is om een testament op te stellen. Alleen dan kan je ervoor zorgen dat jouw partner goed verzorgd achterblijft. 

Overlijdensrisicoverzekering

Je kunt voorkomen dat nabestaanden opgezadeld worden met een hypotheekschuld die ze niet kunnen dragen. Als bijvoorbeeld jouw echtgenoot komt te overlijden en jij kunt alleen de hypotheeklasten niet dragen, dan zou je de woning moeten verkopen.

Om dit te voorkomen kan er een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Soms is zo’n verzekering zelfs verplicht.
Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een bepaald bedrag uitkeert bij overlijden van de verzekerde. Daarmee kan een deel van de hypotheek worden afgelost. Het is ook mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die de hele hypotheek aflost. Op die manier hoeven jouw nabestaanden zich over de woning geen zorgen te maken. 

Juist bij overlijden en de aanwezigheid van een levensverzekering waarmee de hele hypotheek of een deel daarvan afgelost kan worden, is het belangrijk om de fiscale gevolgen goed in beeld te brengen. Door het wegvallen van de hypotheek verandert er nogal wat. Het kan slim zijn om hierbij de hulp van een financieel specialist in te schakelen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Is jouw partner overleden en kun je tijdelijk de hypotheek niet betalen? Dan heb je een probleem. Dit kan er voor zorgen dat je uiteindelijk de woning moet verkopen. Heb je echter een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is er vaak een oplossing mogelijk. De NHG kan ervoor zorgen dat je in bepaalde gevallen bijvoorbeeld langer de tijd krijgt om de betalingsproblemen op te lossen. Jouw hypotheekverstrekker beslist of dit kan, en als dit kan, onder welke voorwaarden dat is Neem contact op met je hypotheekadviseur en bekijk samen wat er in jouw situatie mogelijk i

Hulp van een specialist

Er komt nogal wat kijken bij het kopen van een huis. Ten eerste is er de hypotheek. Het is verstandig om hier goed advies over in te winnen en je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan de situatie zoals hij nu is, maar denk ook aan de toekomst. Wat als één van jullie komt te overlijden? Een goede hypotheekadviseur zal alle scenario’s met je doornemen, zodat jullie eventuele risico’s kunnen uitsluiten. Neem gerust contact op met de hypotheekadviseur van de ING voor een vrijblijvend gesprek.

Zijn jullie niet getrouwd, dan is het ook verstandig om eens goed na te denken over het opstellen van een testament. Ook hier helpen onze dienstverleners je graag bij!

Onze dienstverleners

Meer informatie