“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Uitvaartverzekering

  • Door een uitvaartverzekering komen je nabestaanden niet met hoge kosten te zitten.
  • Kijk welke uitvaartverzekering het beste bij jou past!
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Je eigen overlijden is een moeilijk onderwerp. De meeste mensen vinden het niet fijn om hierover na te denken of om het hierover te hebben met bijvoorbeeld je partner. Toch hebben we allemaal maar één zekerheid in het leven; ooit zullen we allemaal overlijden. Een uitvaart kost veel geld en het is belangrijk om na te denken hoe je dit wilt regelen. Wat zijn je wensen en hoe moet dit straks betaald worden? Doe je dit niet dan zadel je jouw nabestaanden op met veel moeilijke keuzes en hoge kosten.

Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat in ieder geval qua kosten alles goed geregeld is. De verzekering zal deze kosten betalen. Het enige dat jij vervolgens nog moet doen en bekijken hoe jij graag wil dat jou uitvaart eruit komt te zien. Wil je heel veel mensen uitnodigen of hou je het liever klein? Welke muziek moet er gedraaid worden? Wil je koffie en cake of worden het bier en bitterballen. Wat dat betreft is eigenlijk alles mogelijk. Voor jouw nabestaanden is het fijn als er een leidraad op papier staat. Wil je weten welke keuzes er zoal gemaakt moeten worden? Kijk dan op onze inspiratiepagina! Jouw wensen kun je vastleggen op het wensenformulier.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je jouw uitvaart. Bij overlijden kan hier de crematie of begrafenis van betaald worden. Tijdens je leven betaal je een bepaalde premie en als je komt te overlijden wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd of wordt de uitvaart in natura geregeld. Zo weet je zeker dat jouw nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Het is niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wat verstandig is verschilt per persoon. Zo’n 70% van de Nederlandse bevolking heeft een uitvaartverzekering. Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, dan kun je er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten voor jouw uitvaart. Dit moet natuurlijk financieel wel kunnen. Uiteindelijk zal je een bedrag tussen de 7.000 en 10.000 euro bij elkaar moeten sparen, want dat kosten een uitvaart in Nederland gemiddeld. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat er uiteindelijk genoeg gespaard is om alles te betalen.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de €7000,- en €10.000,- euro. Het uiteindelijke kostenplaatje is echter geheel afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Je kunt het goedkoper houden, maar ook duurder als je bijvoorbeeld een speciaal soort grafsteen wenst. De kosten van een uitvaart verschillen enorm, je kunt een uitvaart dus zo duur maken of zo goedkoop houden als je zelf wilt. Een uitvaartondernemer kan je helpen om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Voor- en nadelen uitvaartverzekering

Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat je jouw nabestaanden niet met kosten opzadelt voor de uitvaart. Dit kan een fijne gedachte zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken of er geld is om de uitvaart te betalen, dit is geregeld via de verzekering. Daarnaast is het voor de nabestaanden heel duidelijk wie zij moeten bellen als je komt te overlijden. Dat is wel zo prettig. Het nadeel is dat soms in praktijk blijkt dat niet alle kosten gedekt zijn. Nabestaanden moeten dan alsnog een deel zelf betalen. Laat je daarom goed informeren waarvoor je precies verzekerd bent. Ook kunnen verzekeringen hun premies verhogen. Wil je je verzekering behouden, dan zal je een hogere premie moeten betalen.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen; o.a. natura-uitvaartverzekering, kapitaal-uitvaartverzekering, combinatie-uitvaartverzekering. Alle verzekeringen hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk je goed te laten informeren. Op deze manier kun je de uitvaartverzekering kiezen die het beste bij jouw past. 

Denk je erover om een uitvaartverzekering af te sluiten, dan is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn. Als we kijken naar de verschillende soorten uitvaartverzekeringen, dan zijn er twee soorten die het meest voorkomen. De natura uitvaartverzekering en de kapitaalverzekering.

Natura Uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden na het overlijden geen geld in handen, maar ontvangen zij een aantal, van te voren bepaalde, diensten. Hierbij zit bijvoorbeeld de begeleiding van een uitvaartverzorger, de kist, het rouwvervoer en drukwerk. De ene verzekering is qua diensten uitgebreider dan de andere. De diensten moeten worden geleverd, ongeacht de kosten op dat moment. Meestal neemt bij een naturaverzekering de verzekeraar een groot deel van de werkzaamheden rond de uitvaart op zich.

Kapitaalverzekering

Een andere uitvaartverzekering is de kapitaalverzekering. Hierbij keert de verzekering een vast bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden. Dit bedrag kunnen de nabestaanden gebruiken om de kosten van de uitvaart op te vangen.

Combinatie

Meestal wordt er gekozen tussen een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. De verzekeraar zal een groot aantal (basis)diensten regelen of vergoeden en daarnaast is er een vrij te besteden bedrag. Dit bedrag wordt meestal gebruikt voor de betaling van bijvoorbeeld een grafmonument, crematiekosten of de asbestemming. Ook is het mogelijk om dit bedrag te gebruiken om de uitvaart extra persoonlijk te maken door bijvoorbeeld een borrel met hapjes na de uitvaart, live muziek of een foto- of videoreportage van de uitvaart.

Uitvaartverzekering vergelijken

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is erg belangrijk omdat de verschillen in premie groot kunnen zijn. Daarnaast is ook de dekking van een uitvaartverzekering niet overal hetzelfde. Via onze partner Uitvaartland kun je verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken.

Informatie en hulp

Wil je meer weten of wil je advies van een expert? Bekijk een onze dienstverleners. Je kan bij iedereen vrijblijvend informatie opvragen. Zij helpen je graag.

Onze dienstverleners

Meer informatie