Is er sprake van een crematie, dan zal er ook een asbestemming gekozen moeten worden. Op dit gebied is er veel mogelijk. Hier een beknopt overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Verstrooien

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de as te verstrooien. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor een eigen strooiveld. Ook kun je ervoor kiezen om de as zelf te verstrooien op een dierbare plek. Hiervoor is echter wel toestemming nodig van de gemeente. Het is dus niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien.

Op zee

De as mag worden verstrooid op open zee. Er zijn meerdere rederijen die hiervoor hun diensten aanbieden. Vaak wordt er een ceremonie van gemaakt, maar je kan er ook voor kiezen om zelf niet mee te gaan.

In de lucht

Het is ook mogelijk om de as vanuit een vliegtuig te verstrooien. Dit moet dan wel gebeuren boven zee of een van de rivieren.

As bewaren in een urn

Anderen willen de as liever bewaren in een urn, die zij zelf mee naar huis nemen of bijvoorbeeld bijzetten in een columbarium van het crematorium. Er zijn veel verschillende urnen te verkrijgen. Ze zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en materialen.

Een assieraad

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de as te verstrooien, maar ook een deel te bewaren in een speciaal assieraad. Zo is jouw dierbare toch altijd een beetje bij je. Ook op dit gebied is er heel veel mogelijk van ketting tot ring en van broche tot horloge.