“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Digitale erfenis

  • Het is belangrijk om aan je digitale erfenis te denken.
  • Zorg dat je jouw inloggegevens deelt met je nabestaanden.
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Tegenwoordig is er steeds meer over jezelf en je leven terug te vinden op internet. Bijna iedereen heeft een e-mailadres, bewaart foto’s online en zit op een sociaal netwerk zoals Facebook of Linked-in. Op het moment dat je komt te overlijden blijven al deze gegevens en bestanden op internet staan. Naast het regelen van de erfenis en de uitvaart is het verstandig om ook stil te staan bij je digitale erfenis.

Online profiel

Voor nabestaanden kan het veel werk zijn om alle online gegevens van een overledene te achterhalen. Sommige mensen hebben een lijst met wachtwoorden van verschillende websites waar zij geregistreerd zijn. Een online profiel van een overledene verwijderen blijkt echter nog niet zo gemakkelijk te zijn. Dit is voor veel nabestaanden wel belangrijk omdat ze niet willen dat een overledene nog zomaar ergens opduikt. Het is natuurlijk vreemd als twee jaar na zijn dood de overledene nog steeds op Linked-in te vinden is.

Herinnering

Toch heeft het achterblijven van berichten en foto’s op internet ook een voordeel. Voor ouders die hun kind verliezen kan het prettig zijn de e-mails en Facebook berichten van hun overleden kind te bekijken. Zo krijgen zij een idee van de wereld waarin hun zoon of dochter leefde. Ook weten ze welke vrienden op de hoogte moeten worden gebracht van het overlijden. Tegenwoordig worden internetpagina’s van overledenen door nabestaanden vaak gebruikt om samen te rouwen en elkaar een luisterend oor te bieden. Zo biedt Facebook zelfs de mogelijkheid om het profiel van de overledene om te zetten in een herdenkingspagina.

Hulp bij digitale erfenis

Ondertussen zijn er aardig wat bedrijven die je kunnen helpen om jouw digitale leven goed inzichtelijk en beschikbaar te maken voor jouw nabestaanden. Zo kun je denken aan een digitale kluis waar alle wachtwoorden en documenten in worden opgeslagen. Ook Google en Facebook hebben een applicatie in het leven geroepen. Met deze applicatie kan je bepalen wat er na je dood met al je berichten gebeurt. Eigenlijk zou iedereen die over zijn uitvaart nadenkt ook even stil moeten staan bij zijn/haar digitale erfenis.

Onze dienstverleners