“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Besloten vennootschap

  • Is er een bv, dan is het belangrijk om te weten wie de aandeelhouders zijn.
  • Komt een aandeelhouder te overlijden, dan gaan zijn/haar aandelen naar de erfgenamen.
  • Heb je een onderneming? Zorg dat alles goed geregeld is!
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Een bv met beperkte aansprakelijkheid is de meest gekozen variant bij het oprichten van een bedrijf. Maar wat is een bv nou eigenlijk? De afkorting bv staat voor een besloten vennootschap. Een bv is een rechtspersoon die zelf verplichtingen aan kan gaan. Hierdoor is de oprichter niet persoonlijk aansprakelijk als er schulden ontstaan binnen het bedrijf.

Bij een bv worden de aandelen van de onderneming verdeeld onder een besloten groep aandeelhouders. Deze aandelen staan op naam, waardoor de aandeelhouders allemaal voor een deel eigenaar worden van de onderneming. De aandeelhouders kunnen ervoor kiezen om zelf de leiding over het bedrijf te nemen, maar kunnen hier ook een bestuur voor aanstellen. Daarnaast komt het vaak voor dat alle aandelen in handen zijn van één persoon. Dit is de directeur-groot aandeelhouder (DGA).

Wat gebeurt er als de directeur overlijdt?

Als de directeur van een bv geen aandelen van de heeft, is hij geen eigenaar van de bv en is hij eigenlijk een (bijzonder soort) werknemer. Zijn dienstverband eindigt door het overlijden en zijn erfgenamen kunnen geen aanspraak maken op de bv.

Wat gebeurt er als de directeur aandeelhouder is?

Meestal is de directeur wel aandeelhouder van de bv. Als je aandeelhouder bent, ben je ook deels eigenaar van de bv. De hoeveelheid aandelen bepalen in hoeverre jij de eigenaar bent. Als een aandeelhouder komt te overlijden, krijgen zijn erfgenamen de aandelen. Zij worden dan voor dat stukje of voor het geheel eigenaar van de bv. Als erfgenamen aandelen krijgen, moeten ze daar belasting over betalen. Soms kun je de belastingheffingen over de aandelen doorschuiven. Dan hoef je niet af te rekenen met de belastingdienst.

Let op:
Heb je een eigen onderneming? Zorg dat je alles goed hebt geregeld in geval van overlijden. Schakel vandaag nog een specialist in!

Onze dienstverleners

Meer informatie