“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Herdenken

  • Herdenken is belangrijk in het rouwproces.
  • Iedereen herdenkt op zijn/haar eigen manier.
  • Je kunt iemand ook online herdenken.
9,5
Klanten vertellen

1323 beoordelingen

Lees voor

Als een dierbare komt te overlijden zal je zien dat je is er vaak veel behoefte om hem of haar te herdenken. Dit herdenken begint eigenlijk al bij de uitvaart. Vaak worden er herinneringen opgehaald en vertellen de aanwezigen elkaar wat de overledene voor hen heeft betekend.

Maar ook verderop in het rouwproces blijft het herdenken belangrijk. Dit gebeurt zowel passief als actief. Passief herinneren gebeurt iedere dag. Je komt iets tegen dat van hem of haar was en de herinneringen komen bovendrijven of je hoort muziek waardoor hij/zij ineens weer heel dichtbij lijkt. Maar veel mensen vinden het ook fijn om actief te herinneren. Even een kaarsje branden of een bloemetje neerzetten bij het graf. Vroegere tradities in ere houden, oude foto’s bekijken. Iedereen herdenkt op zijn of haar eigen manier. Wanneer je jouw nabestaande herdenkt geeft dat troost.

Bewaar herinneringen

Herinneringen zijn zo waardevol. Een mooie foto, het favoriete boek van jouw oma waar ze je altijd uit voorlas, dat zakmes van opa dat hij altijd bij zich had… Als een dierbare komt te overlijden zijn er tal van spulletjes die een bepaalde herinnering met zich meebrengen. Het kan fijn zijn om al deze herinneringen bij elkaar te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld in een Herinner Dingen Doos. Zodra je het doosje opendoet is de overledene weer een beetje bij je! Een mooie manier om de herinnering levend te houden en iemand eigenlijk dagelijks een beetje te herdenken. 

Online herdenken

Het is ook mogelijk om de overledene online te herdenken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op Facebook of Instagram een herdenkingsstatus aan te vragen. De pagina van de overledene blijft dan bestaan, maar er kunnen geen berichten meer worden geplaatst. Het is ook mogelijk om van de profielpagina een besloten gedenkplek te maken waar familie en vrienden van de overledene hem of haar kunnen herdenken en foto’s en verhalen met elkaar kunnen delen. Het kan heel fijn zijn om jouw verlies te delen met anderen die hem/haar net zo missen als jij.

Wereld LichtjesDag

Op de tweede zondag in december is het Wereld LichtjesDag. We staan dan samen even stil bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook zijn overleden. Op deze dag worden er door heel Nederland herdenkingen georganiseerd. Er worden kaarsen aangestoken voor ieder overleden kind. Wil je niet naar een bijeenkomst gaan, maar heb je wel de behoefte om een overleden kindje te herdenken, dan kan je op deze dag natuurlijk ook zelf thuis een kaarsje aansteken.

Onze dienstverleners

Meer informatie