Veel mensen vinden het een prettig idee om na hun dood iets na te laten aan een goed doel, een stichting of een vereniging. Dit kun je regelen in een testament.
Goed doel als erfgenaam
Besluit je een goed doel, stichting of vereniging op te nemen in jouw testament als erfgenaam, dan heeft het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de hele nalatenschap. Zijn er geen andere erfgenamen, dan gaat alles dus naar het goede doel. Zijn er wel andere erfgenamen, dan wordt het goede doel meegenomen in de verdeling. Goede doelen zullen hierbij de erfenis overigens altijd beneficiair aanvaarden om aansprakelijkheid voor eventuele schulden te vermijden.
Het goede doel krijgt een legaat
Je kunt ook besluiten om het goede doel een legaat na te laten. Daarbij kun je heel specifiek aangeven wat jij wilt dat zij erven. Op die manier kun je een deel van jouw vermogen, jouw huis, aandelen of waardevolle spullen nalaten aan het goede doel. Het goede doel is dan legataris. In dit geval is er geen sprake van beneficiaire aanvaarding. Ook een legaat moet door een notaris worden vastgelegd in een testament.
Het goede doel als enige erfgenaam
Sommige mensen willen graag hun hele erfenis nalaten aan het goede doel. In dat geval kan in het testament het goede doel aangemerkt worden als enige erfgenaam. Heb je een partner en zijn er kinderen, dan zal je die moeten onterven. Dit kan echter nooit helemaal. Kinderen blijven altijd recht houden op hun legitieme portie.
Geen erfbelasting
Laat jij jouw nalatenschap na aan een goed doel, dan hoeft dit goede doel daar geen erfbelasting over te betalen. Hiervoor hebben zij een vrijstelling (tenminste als zij een ANBI status) hebben. Dit betekent dat de nalatenschap voor 100% gebruikt kan worden voor de doelstellingen van het goede doel.