“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Schenkingsakte

  • Leg jouw schenking vast in een schenkingsakte.
  • Onze dienstverleners helpen je graag.
9,5
Klanten vertellen

1282 beoordelingen

Lees voor

Schenken kan een verstandige keuze zijn als je jouw bezittingen wil delen met kinderen, kleinkinderen of bijvoorbeeld een goed doel. Door jouw schenking vast te leggen in een schenkingsakte weet je zeker dat alles goed geregeld is. In sommige gevallen is een schenkingsakte verplicht. In andere gevallen is het niet verplicht en is een onderhandse akte voldoende. Onze specialisten helpen je in alle gevallen graag verder. Zij informeren wat verstandig is in jouw specifieke situatie.

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst waar geen tegenprestatie tegenover staat. De ontvanger hoeft niets te doen in ruil voor de schenking: de schenking wordt gewoon gegeven. Een schenking kan een geldbedrag zijn of een roerend of onroerend goed. Een notaris, estate planner of de bank kan jou adviseren wanneer jij wil schenken. Het is belangrijk dat je de schenking goed regelt.

Is een schenkingsakte verplicht?

Wanneer je een woning wilt schenken of een schenking op papier wilt doen dan is het wettelijk verplicht dit vast te leggen in een schenkingsakte bij de notaris. Het voordeel is de akte altijd op te vragen is bij de notaris. Dit is prettig als je de akte bent kwijtgeraakt, of voor de nabestaanden. Soms is een notariële akte ook verstandig als het niet verplicht is de schenking vast te leggen. Bijvoorbeeld je verschillende bedragen schenkt of wanneer je ruzie verwacht over de erfenis. De afspraken staan dan zwart op wit op papier. En er kan geen verwarring ontstaan tussen de gever en de ontvanger. In veel gevallen is een notariële akte dus niet verplicht bij een schenking. Je kan dan zelf een zogenaamde schenkingsovereenkomst opstellen. We noemen dat ook wel een onderhandse akte.  Dit is bijvoorbeeld het geval als je wilt schenken aan een goed doel.

Tip:
Laat een specialist je adviseren wat in jouw situatie het beste is. Zo krijg je een precies voor jou op maat gemaakt document wat altijd zijn waarde houdt. Onze specialisten helpen jou hier graag bij.

Waarom een schenkingsakte?

Wij adviseren altijd om jouw schenking op papier vast te leggen. Met een schenkingsakte of overeenkomst voorkom je dat het geld in verkeerde handen terechtkomt. Het heeft voordelen om de akte bij de notaris op te stellen. De notaris adviseert wat in jouw situatie slim is. Daarnaast kan de akte niet kwijtraken. Je weet dus zeker dat jouw schenking terechtkomt waar jij dat graag wil. Ook kun je voorwaarden opstellen waaronder de schenking wordt gedaan. Zo kun je regelen dat een (klein) kind pas op een bepaalde leeftijd jouw schenking ontvangt of dat de schenking voor een bepaald doel gebruikt wordt zoals een woning.

Uitsluitingsclausules in schenkingsakte

In de schenkingsakte kan je ook een zogenaamde uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee sluit je iemand uit van de schenking. Je hebt een zachte en een harde uitsluitingsclausule. Een zachte uitsluitingsclausule geldt voor de partner van je kind of kleinkind als het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Zo weet je zeker dat jouw ex-schoonzoon of dochter niet met een deel van de schenking ervandoor gaat. Zelfs niet als er een verrekenbeding is. Deze uitsluiting geldt niet als het huwelijk eindigt door overlijden van je kind of kleinkind.  Met een harde uitsluitingsclausule regel je dat de schenking, de aangegroeide rente daarover en wat er mee gekocht is, nooit in handen komt van een ander dan je kind of kleinkind. Stel dat jouw kleinkind een huis koopt van de schenking, dan komt dat ook niet terecht bij de “koude kant”.

Schenkbelasting

Over de meeste schenkingen moet schenkbelasting worden betaald. De exacte tarieven en vrijgestelde bedragen voor de schenkbelasting worden elk jaar door de Belastingdienst vastgesteld. De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van jouw relatie met de schenker en waarvoor de schenking wordt gebruikt. Een partner of kind van de schenker betaalt bijvoorbeeld minder dan een kleinkind. En wanneer je het geld investeert in een woning geldt een hogere vrijstelling dan wanneer je het investeert in een studie.

Let op:
Je hoeft vaak niet over de gehele schenking belasting te betalen. Een gedeelte van de schenking wordt vrijgesteld. Trek daarom eerst de vrijstelling af van de waarde van de schenking. Je betaalt dan nog enkel schenkbelasting over het deel van de schenking dat hoger is dan de vrijstelling.

Een goed doel is helemaal vrijgesteld van schenkbelasting. Dit goede doel moet dan wel een ANBI of SBBI zijn. Daarnaast is een schenking aan een goed doel in veel gevallen een aftrekpost. Dit betekent dat je dit bedrag mag aftrekken van jouw inkomsten zodat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Bekijk wel goed of je aan alle voorwaarden hebt voldaan.

Belastingvrij schenken op papier

Wil je een schenking doen, maar is het geld op dit moment nog niet direct beschikbaar? Of wil je een bedrag schenken zodat jouw kinderen minder erfbelasting hoeven te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om een schenking op papier doen. Een schenking op papier betekent dat je niet direct een bedrag op de rekening van de ontvanger stort, maar dat je dit bedrag schenkt in de toekomst. Door een schenking op papier verklein je jouw erfenis en bespaar je erfbelasting. Het bedrag van de schenking wordt namelijk in mindering gebracht op de erfenis. Je hebt in dit geval een schuld aan jouw kinderen, waarover je jaarlijks een rentepercentage betaalt. De ontvanger krijgt de schenking namelijk pas als je bent overleden. Ook hierbij adviseren onze specialisten jou graag. Samen met jou bekijken ze wat in jouw situatie het beste is.

Onze dienstverleners

Meer informatie