“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Muziek bij de uitvaart

  • Muziek geeft een persoonlijk tintje aan een uitvaart.
  • Leg jouw wensen vast op het uitvaartwensenformulier!
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Bij bijna alle uitvaarten speelt muziek een belangrijke rol. Dat is ook niet zo gek. Muziek zegt immers meer dan 1000 woorden en kan de uitvaart heel persoonlijk maken. Vaak wordt er gekozen voor muziek die herinneringen oproept. Bijvoorbeeld de favoriete muziek van de overledene. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor muziek met een bepaalde boodschap. Door een mooie mix te maken kan de muziek helpen om gevoelens uit te drukken. Daarnaast kan de muziek troost bieden.

Hoe kies je de juiste uitvaartmuziek?

Is er een dierbare overleden en is het aan jou om de uitvaart te regelen, dan zal je ook de muziek moeten kiezen. Geen gemakkelijke opgave, want de muziek bepaald eigenlijk de hele sfeer van de uitvaart. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het slim om eerst eens te kijken of er toevallig uitvaartwensen op papier staan. Wellicht heeft de overledene nagedacht over zijn/haar uitvaart en een lijstje gemaakt van muziek die hij/zij graag zou willen laten horen. Dit zou het voor jou een stuk makkelijker maken.

Tip:
Vind je het lastig een keuze te maken? Een goede uitvaartverzorger kan je begeleiden.

Is dit niet het geval dan is het goed om te bekijken wat nou eigenlijk de lievelingsmuziek van de overledene was. Welk nummer werd voor het overlijden grijs gedraaid? Was hij/zij gek op Nederlandstalig of hield hij/zij toch meer van jazz. Misschien is er een playlist waar je inspiratie uit kunt halen. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor muziek die te maken heeft met een belangrijke gebeurtenis in het leven van de overledene of juist muziek die troost biedt.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Verschillende soorten uitvaartmuziek

Eigenlijk heb je dus verschillende soorten uitvaartmuziek.

  1. De favoriete muziek van de overledene
  2. Muziek die hoort bij een belangrijke gebeurtenis uit het leven van de overledene
  3. Liedjes die gaan over afscheid nemen
  4. Nummers die troost bieden
  5. Liedjes die gaan over doorgaan/doorleven

Het zou mooi zijn om hier een mooie, persoonlijke mix van te maken waar iedereen de overledene in herkent. Op die manier roept de muziek herinneringen op, sta je stil bij het afscheid, maar geeft de muziek ook troost.

Hoeveel nummers tijdens de uitvaart?

Het is vrij gebruikelijk dat er in totaal drie a vier nummers worden gedraaid. Natuurlijk kan je hier ook van afwijken en de uitvaart op een hele andere manier invullen. Houd wel rekening met de beperkte tijd die je hebt.

Het eerste nummer is vaak te horen als iedereen de zaal binnenkomt of aan het begin van de dienst. Vervolgens één of twee nummers tijdens de plechtigheid en één nummer als afsluiter. Vooral dit laatste nummer maakt vaak veel indruk.

Live muziek

Muziek laten afspelen door het crematorium is natuurlijk heel mooi, maar live muziek is nog een stukje persoonlijker en indrukwekkender. Ook hierin kan je alle kanten op. Was de overledene gek op Big Bands, dan zou je zo’n Big Band kunnen laten komen. Een celliste die een mooi nummer speelt is heel mooi en ontroerend en natuurlijk kan je ook een zangeres vragen om het favoriete nummer van de overledene te zingen. Bij live muziek komt de muziek nóg meer binnen en wordt het afscheid nog een stukje persoonlijker. Er zijn tal van artiesten die hier veel ervaring mee hebben en de uitvaart met hun muziek en zang kunnen verrijken.

Jouw muziekwensen

Nu je dit zo aan het lezen bent, heb je misschien al wat nummers in je achterhoofd. Misschien weet je al precies welke liedjes jij graag wil laten horen op jouw afscheid of kom je niet verder dan één nummer. Wat de situatie ook is, zet het op papier! Zo weet je zeker dat jouw nabestaanden de juiste muziek kiezen. Daarnaast maak je het jouw nabestaanden ook meteen een stukje makkelijker. Wil jij jouw muziekwens op papier zetten? Download dan ons gratis uitvaartwensenformulier. Hier kun je precies aangeven hoe jij het graag zou willen hebben. En heb je nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de uitvaartmuziek top 100.

Onze dienstverleners