“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Mediation

  • Bij het verdelen van de erfenis spelen ook emoties een grote rol.
  • Ontstaat er een conflict, dan kan mediation een goede oplossing zijn.
  • In contact komen met een goede mediator? Onze advocaat-mediators helpen je graag.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Erfgenaam worden is een emotionele gebeurtenis. Misschien ben je blij dat je een erfenis krijgt, maar tegelijkertijd ben je ook verdrietig, omdat iemand van wie je houdt overleden is. Het is nogal dubbel en iedereen beleeft dit op een andere manier. Door de emoties die meespelen, kun je ook eerder ruzie krijgen over kleine dingen. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met elkaars emoties om dit te voorkomen.

Regelen met erfgenamen

Het lastige aan het afwikkelen van een erfenis is dat je heel praktische en rationele beslissingen moet nemen, op een moment dat je erg emotioneel bent. Je moet veel overleggen met andere mensen, die ook allemaal op hun manier met hun verdriet bezig zijn. Dat is soms moeilijk. Toch moet je met alle erfgenamen samenwerken. Want je hebt de instemming van alle erfgenamen nodig om tot een verdeling van de erfenis te komen. Je bent als het ware tot elkaar veroordeeld tot de erfenis is afgewikkeld.

Conflicten

Als je toch al niet zo goed met de andere erfgenamen overweg kunt, wordt dit waarschijnlijk alleen maar erger door het overlijden van je dierbare. Het afwikkelen van de erfenis wordt dan een bron van conflicten. Als je samen niet tot een goede afwikkeling van een erfenis of tot een verdeling kunt komen, kun je naar de rechter stappen en vragen of hij een verdeling kan maken. De rechter kijkt dan welke erfgenaam de meest redelijke visie heeft en hoe de erfenis verdeeld moet worden. Je moet dan als erfgenaam je gelijk bewijzen. Dit zijn vaak langdurige en kostbare trajecten.

Mediation

Een goed alternatief voor een gerechtelijke procedure is bemiddeling, dit noem je ook wel mediation. Bij mediation gaan de erfgenamen samen met een onpartijdige tussenpersoon – de mediator – op zoek naar een oplossing. We maken dit duidelijk met een voorbeeld:

Er waren eens twee zussen, die allebei erg van koken hielden. Ze konden alleen niet goed met elkaar overweg. Toen hun moeder overleed, werden ze allebei erfgenamen. De erfenis was klein en bestond uit maar één sinaasappel. De zussen wilden allebei de sinaasappel hebben en ze kregen al snel ruzie. Omdat ze er samen niet uitkwamen, gingen ze naar de rechter. De rechter luisterde naar hun verhaal en kwam tot de conclusie dat allebei de zussen een beetje gelijk hadden. Daarom sneed hij de sinaasappel doormidden.

  1. De ene zus pakte haar helft van de sinaasappel en perste het sap eruit. Dat sap dronk ze op, en de schil van haar helft gooide ze weg.
  2. De andere zus gebruikte de schil van haar helft van de sinaasappel voor een vruchtentaart. Ze had het sap van de sinaasappel niet nodig en daarom gooide ze het weg.

Door het vonnis van de rechter hadden beide zussen verloren. Want ze kregen geen van tweeën wat ze wilden. En dat terwijl dat prima gekund had. Maar de zussen waren zo druk met hun eigen gelijk, dat ze niet goed naar elkaar luisterden. Hadden ze dat wel gedaan, dan zou de ene zus al het sap hebben gekregen, en de andere de hele schil.

Een mediator had daarbij kunnen helpen. Hij zou ervoor zorgen dat de zussen naar elkaar luisterden, en de belangen van beiden aan hun allebei duidelijk hebben gemaakt. Hij zou geen partij kiezen, en niet in gaan op de argumenten. Hij zou samen met de twee zussen op zoek gaan naar een oplossing waarmee beide zussen tevreden zouden zijn.

Let op:
Wil je weten of en hoe mediation jou en jouw familie kan helpen? Neem gerust contact op met een van de mediators bij jou in de buurt. Zij kunnen samen met jou bekijken wat zij voor jou kunnen betekenen.

Kan mediation altijd?

Mediation kan alleen als alle erfgenamen bereid zijn om met de mediator om tafel te gaan. Dit is vaak het moeilijkste punt. Maar als de erfgenamen zover zijn dat ze hun conflicten op willen lossen door samen om de tafel te gaan zitten, dan komen ze er met de hulp van een mediator meestal wel uit. Het komt maar zelden voor dat er geen oplossing wordt gevonden. Als er eenmaal een oplossing is gevonden, legt de mediator die vast in een vaststellingsovereenkomst. De erfgenamen ondertekenen die overeenkomst. Zo kun je de weg naar de rechter vermijden.

Hoe vind je een goede mediator?

Als je op zoek gaat naar een mediator, dan zal je al snel zien dat de meeste mediators zich alleen bezighouden met zaken als scheidingen. Mediation op het gebied van erfenissen is echt een aparte tak van sport en het is dan ook belangrijk om iemand in de arm te nemen die verstand van zaken heeft. Zo voorkom je een hoop problemen. Wij maakten een selectie van een aantal goede mediators die goed kunnen helpen als het om een erfrecht-kwestie gaat. Ze zitten over heel Nederland verspreid. Zo zit er altijd iemand bij jou in de buurt. Neem gerust vrijblijvend contact met ze op om eens door te spreken wat zij voor jou zouden kunnen betekenen.

 

Onze dienstverleners

Meer informatie