“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Erfrecht en de wet

  • Alle regels over erven en erfenissen vallen onder het erfrecht.
  • Bekijk altijd goed wat je rechten, maar ook wat je plichten zijn.
  • Zijn er problemen, dan kan een erfrecht advocaat je helpen.
9,5
Klanten vertellen

622 beoordelingen

Lees voor

Alle regels over erven zijn in de wet geregeld. Dit heet het erfrecht. De wet bepaald dus bijvoorbeeld die de erfgenamen zijn en hoe een erfenis moet worden afgewikkeld. Heb je hier zelf hele specifieke wensen over of wil jij zelf bepalen wie jouw erfgenamen worden, dan kun je dit regelen in een testament. Is er een testament, dan moet de erfenis aan de hand daarvan worden afgewikkeld en is het dus niet meer de wet die bepaald wie erfgenaam is.

Wettelijke verdeling

Is er geen testament, dan geldt de wettelijke verdeling. Bij een wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de erfenis. Kinderen kunnen pas aanspraak maken op hun deel van de erfenis als de langstlevende ook is overleden.

Wie erven

Is er geen langstlevende partner en zijn er geen kinderen, dan zijn ouders, broers en zussen wettelijk gezien de erfgenamen. Zijn die er ook niet, dan komen de grootouders in beeld en daarna de overgrootouders. Er zijn dus verschillende groepen van erfgenamen.

Plaatsvervulling

Daarnaast heb je bij het vaststellen van de erfgenamen ook te maken met plaatsvervulling. Had de overledene een zoon met kinderen, maar is deze al eerder overleden, dan nemen de kinderen zijn plaats in. Ook in de andere groepen werkt dit op deze manier.

Legitieme portie of kindsdeel

Komt jouw vader of moeder te overlijden en heeft hij/zij in het testament opgenomen dat jij bent onterfd? Let dan op! Volgens de wet heb jij als kind altijd recht op jouw legitieme portie, ook wel bekend als het kindsdeel. Je kunt een kind dus nooit helemaal onterven.

Erfrecht advocaat

Zijn er problemen bij het afwikkelen van de erfenis, dan kan een erfrecht advocaat hier vaak bij helpen. Ben jij op zoek naar een goede erfrecht advocaat? Wij hebben altijd iemand bij jou in de buurt!

 

Onze dienstverleners