“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Wat doet een uitvaartondernemer?

 • Wat doet een uitvaartondernemer precies?
 • Waarom zou je een uitvaartondernemer inschakelen?
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Lees voor

Als een dierbare komt te overlijden, staat jouw wereld even stil. Toch moet er wel heel veel geregeld worden en moeten er de nodige keuzes worden gemaakt. Dit begint met het regelen van de uitvaart. Want hoe ga je dit doen. Wordt het een grote uitvaart of toch liever in besloten kring? Is er een uitvaartverzekering? Welke muziek zou de overledene graag willen laten horen? Er komt heel wat op je af. Een uitvaartondernemer kan jou in deze hectische tijd flink ontzorgen en je de nodige taken uit handen nemen. Wat een uitvaartondernemer precies voor jou kan doen, leggen wij je graag uit.

Wat is een uitvaartondernemer?

Eigenlijk zegt het woord het al een beetje. Een uitvaartondernemer, ook wel begrafenisondernemer of uitvaartverzorger genoemd, kan allerlei praktische zaken rondom de uitvaart voor je regelen. Hij of zij zorgt ervoor dat de uitvaart goed geregeld is en dat alles die dag soepel verloopt, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken. Wel zo fijn in een tijd waarin je al genoeg aan je hoofd hebt.

De taken van een uitvaartondernemer

De belangrijkste taak van een uitvaartverzorger is het verzorgen van een goed georganiseerde uitvaart en alle zaken daar omheen. Dit wordt gedaan op basis van de wensen van de nabestaanden of juist op basis van de wensen van de overledene. Dit begint met een eerste gesprek. 

Soms besluiten mensen om voor hun overlijden al een uitvaartondernemer te kiezen en hun wensen te bespreken in een voorgesprek. Op die manier is de uitvaartverzorger al helemaal op de hoogte en hoeven de nabestaanden niet zoveel beslissingen meer te nemen.

Is dit niet het geval, dan zullen de nabestaanden de uitvaartondernemer kiezen. Deze uitvaartondernemer zal eerst in gesprek gaan met de nabestaanden. In de meeste gevallen zal hij of zij bij jou thuis langskomen. Tijdens dit gesprek wordt besproken wat de wensen zijn voor de uitvaart.

Tip:
Wil je jouw uitvaartwensen van tevoren vastleggen? Dat kan met ons uitvaartwensenformulier! Hiermee ontlast je jouw nabestaanden.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken (online) regelen

Maak snel een testament op maat bij Thuisnotaris. Wij bieden de scherpste tarieven in de markt. Heb je meer hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar om je te helpen en adviseren. 

Bekijk onze site en oriënteer gratis en ontdek zelf alle mogelijkheden!

Ook zal de uitvaarondernemer uitleggen welke keuzes er gemaakt moeten worden en wanneer deze gemaakt moeten worden. Niet alle keuzes hebben evenveel haast maar sommige keuzes moeten vrijwel meteen gemaakt worden. Het is altijd belangrijk om over bepaalde keuzes goed na te denken, ook als daar niet zoveel tijd voor is.

De keuzes die snel moeten worden gemaakt:

 • Waar wordt van de overledene opgebaard?
 • Wordt er gekozen voor begraven of cremeren?
 • Wanneer zal de uitvaart plaatsvinden?

Verder kan de uitvaartondernemer de volgende zaken regelen:

 • Het doen van aangifte van overlijden bij de gemeente
 • Het regelen van het transport van de overledene
 • Regelen van de opbaring
 • Verzorgen van het lichaam van de overledene
 • Het laten maken en drukken van rouwkaarten
 • Verzorgen van de rouwadvertentie
 • Reserveren van een crematorium of begraafplaats
 • Verzorgen van de uitvaartplechtigheid
 • De nabestaanden informeren over de asbestemming of bijv. een grafmonument.

Is het inschakelen van een uitvaartondernemer verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen. Je mag de uitvaart ook zelf regelen. Of dat verstandig is, is de vraag… De meeste mensen weten niet precies wat er geregeld moet worden, hoe dit geregeld moet worden en binnen welke termijn iets geregeld moet worden. In een hele korte tijd moet er namelijk heel veel gebeuren. Vergeet en onderschat niet dat er veel emoties bij komen kijken en dat deze emoties een heldere blik in de weg kunnen zitten.
Door het inschakelen van een uitvaartondernemer die jou de zaken rond de uitvaart uit handen kan nemen, heb je zelf alle tijd om rustig afscheid te nemen.

Ben ik verplicht een uitvaartondernemer van de verzekering in te schakelen?

Is er een uitvaartverzekering, dan is het verstandig om deze meteen in te lichten over het overlijden. Zij kunnen je dan precies vertellen welke kosten gedekt worden door de verzekering. Hier kan je rekening mee houden, zodat je niet met onverwachte kosten te maken krijgt. De verzekeraar zal bij jou aangeven dat ze een uitvaartondernemer langs kunnen sturen. Je kan hier gebruik van maken als je dat wilt. Het staat jou echter vrij om zelf een andere uitvaartondernemer uit te kiezen die misschien beter bij jou past en die zich minder laat leiden door de regels en beperkingen van de verzekeraar.

Wat is de meerwaarde van een uitvaartondernemer?

We hebben het al een paar keer gezegd. Een uitvaartondernemer kan je in een moeilijke periode veel werk en geregel uit handen nemen. Dat ontzorgen is natuurlijk ontzettend fijn. Daarnaast is het heel prettig om iemand te hebben die precies weet wat er geregeld moet worden en hoe. Hier kan jij ook met jouw vragen terecht.

Uitvaartondernemers hebben vaak veel connecties in de branche en werken samen met de nodige leveranciers. Zij weten precies wat er zoal op de markt te vinden is en bij wie zij hiervoor moeten zijn. Wil jij een bijzondere kist, dan kan de uitvaartondernemer dat voor je regelen. Ben jij op zoek naar een bijzondere locatie voor de crematie, dan weet de uitvaartondernemer ongetwijfeld wel iets moois te vinden. Door al deze samenwerkingen ben je vaak ook goedkoper uit dan als je als particulier iets zou aanschaffen. Uiteindelijk kan dit je dus ook geld schelen. 

Op zoek naar een goede uitvaartondernemer?

Zoek jij een goede en eerlijke uitvaartondernemer bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje bij de dienstverleners waar wij mee samenwerken. Zij stellen ons op onze site even kort aan je voor en wil je meer weten? Neem dan gerust contact op voor meer informatie!

 

Onze dienstverleners

Meer informatie