“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Onlangs werd bekend dat naast cremeren en begraven straks ook resomeren een vorm van lijkbezorging is waar je uit kan kiezen. Een aantal jaren geleden waren nog maar weinig mensen hiervoor te porren. Slechts 20 procent van de mensen gaf toen aan resomeren te overwegen. Ondertussen is dit anders. Doordat er nu meer bekend is over resomeren zegt 62 procent van de mensen deze vorm van lijkbezorging te overwegen.

Wat is resomeren?

Even heel kort gezegd is resomeren eigenlijk het oplossen van het lichaam in een vloeistof. Het wordt gezien als een duurzame vorm van lijkbezorging die beter is voor het milieu dan begraven of cremeren. Yarden-directeur Sabrina Franken is enthousiast: “Het is altijd goed als mensen meer keuzes krijgen in hoe zij hun uitvaart regelen, dus hier word ik wel heel blij van”, aldus Franken.

Kosten

Radar hield een poll over dit onderwerp. Hieruit bleek dat steeds meer mensen open staan voor deze nieuwe vorm van lijkbezorging. Toch is er wel iets waar men zich zorgen over maakt: de kosten. Toch lijkt dit mee te vallen. “Het lijkt erop dat resomeren in ieder geval niet duurder gaat worden dan cremeren, mogelijk zelfs goedkoper. Dat weten we pas zeker als we ermee beginnen, maar tot nu toe denken we dat het niet duur hoeft te zijn”, vertelt Franken.

Wanneer resomeren?

Om resomeren mogelijk te maken, moet er een wetswijziging komen. Dit gaat allemaal waarschijnlijk nog wel even duren. Het ziet ernaar uit dat de eerste resomeringen in 2022 kunnen gaan plaatsvinden. Je hebt dus nog even de tijd om hier goed over na te denken.