“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De grootste ouderenorganisatie van Nederland KBO-PCOB stelt dat het nieuwe kabinet bij de hervorming van het fiscale stelsel ook de erf- en schenkbelasting moet herzien.
Uit een enquête onder de leden van de ouderenbond bleek dat bijna alle ouderen van mening zijn, dan de belasting over erfenissen veel te hoog is. De helft van de ouderen wil zelfs dat erfenissen of schenkingen helemaal niet meer worden belast.

Ouderen hebben vaak vermogen

Veel ouderen hebben in de loop van hun leven vermogen opgebouwd. Het liefst willen zij die nalaten aan hun kinderen of kleinkinderen of schenken als ze nog in leven zijn. Zij irriteren zich nu aan de hoge belasting die hierover betaald moet worden. Het is oneerlijk om zoveel belasting te betalen over iets waar je zo hard voor gespaard hebt. Uiteindelijk blijft er voor de kinderen dan nog maar een beetje over. De ouderen die wel snappen dat er belasting betaald moet worden zijn van mening dat de tarieven hiervoor te hoog liggen.

Frustrerend

Als je het allemaal op een rijtje zet is het ook best frustrerend dat je bij overlijden belasting moet gaan betalen over geld waar ooit al eens belasting over betaald is. Daarnaast stapelen de belastingen zich op een gegeven moment ook op. Zijn jouw opa en oma overleden en heeft jouw vader een leuk bedrag geërfd, dan heeft hij hier erfbelasting over betaald. Hij zet het op een spaarrekening en komt zelf te overlijden. Jij bent vervolgens erfgenaam en betaalt opnieuw belasting over hetzelfde geld en zo door. Het is dan ook niet zo gek dat mensen zich hier nu tegen beginnen te verzetten.

Herziening erf- en schenkbelasting

Marcel Sturkenboom, directeur van de KBO-PCOB ligt toe: „Voor ons is niet zo zeer de discussie of de belasting terecht is of niet. Waar we ons wel sterk voor maken is dat er bij de totale hervorming van het belastingstelsel ook ook een herziening komt van de erf- en schenkbelasting.”

Verschillende vormen van schenken

Als ouder of grootouder zijn er verschillende manieren om jouw kinderen of kleinkinderen een bedrag te schenken. Je kunt bijvoorbeeld jaarlijks een maximaal bedrag van €6604 euro schenken, of in een keer €26.881 belastingvrij schenken. Je kunt ook helpen bij het aankopen van een huis, of de studie (een deel) betalen. Voor het huis geldt dan een maximum van €105.302 euro en voor een studie €55.996 euro.

De helft van de ouderen geeft aan geld te geven aan kinderen en kleinkinderen. Sommigen geven liever aan een goed doel of gebruiken hun vermogen zelf door een mooie verre reis te maken, de vaste lasten betalen of het bewaren voor de uitvaart.