“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Je bent eigenaar van een huisdier en komt te overlijden. Wat gebeurt er dan met Bello, Flappie of Max? Waar gaat jouw huisdier heen? Kan je je erfenis nalaten aan jouw geliefde dier? En kun je hiervoor een testament laten opstellen? Misschien is een huisdierenclausule een idee?

Geen erfgenaam, wel een huisdierenclausule

In Nederland kan een huisdier geen erfgenaam zijn. Helaas, er bestaat geen rekening voor een huisdier waar jij je gespaarde geld op kan zetten. Het is echter wel slim om je huisdier op te nemen in je testament. Een huisdier wordt namelijk gezien als bezit. Dat houdt in dat het huisdier verdeeld moet worden samen met de inboedel. Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat hij op een goede plek terecht komt. Dit kun je regelen in jouw testament met een huisdierenclausule.

Codicil niet voor huisdieren

Soms zie je wel eens dat iemand een zelfgemaakt briefje achterlaat in de woning waar op staat naar wie het huisdier moet. Denk aan een broer/zus/buurvrouw die dan het huisdier toegewezen krijgt. Maar rechtsgeldig is zo’n briefje niet. We noemen dit een ‘codicil’: een testament dat je zelf schrijft zonder de hulp van een notaris. Een codicil kan volgens het Burgerlijk Wetboek artikel 4:97 alleen worden toegepast als het gaat over kleren, lijfs toebehoren, bepaalde sieraden, bepaalde tot de inboedel behorende zaken en boeken. Dus niet voor huisdieren.

Wat kun je regelen in een huisdierenclausule?

Het opnemen van een huisdierenclausule in het testament is dus geen overbodige luxe. In deze clausule kan je aangeven wie er straks voor het beestje moet gaan zorgen en hoe er voor het dier gezorgd moet worden. Ook kun je hier bijvoorbeeld in opnemen dat jouw twee katten bij elkaar moeten blijven. Laat jouw wensen op dit gebied dus door een notaris opnemen in de zogenoemde huisdierenclausule om je huisdier toe te wijzen aan een goede, warme nieuwe eigenaar of plek. Je kan het dierenasiel ook opgeven.

Hoe zit het met de verzorgingskosten?

Het verzorgen van een huisdier brengt de nodige kosten met zich mee. In Nederland is het niet mogelijk dat je huisdier je geld erft. Hoe zorg je er dan voor dat er wel goed voor je huisdier gezorgd wordt? Je kunt hiervoor een apart financieel potje voor maken en dit beschikbaar stellen aan de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar is dan verplicht om het geld voor je huisdier te gebruiken. Je kan ook vast laten stellen waar het geld precies aan moet worden uitgegeven. De executeur kan hier toezicht op houden. Deze is immers ingesteld om te controleren of jouw wensen worden nageleefd na je overlijden. Houd er wel rekening mee dat de nieuwe eigenaar belasting moet betalen over dit geld.

Wil jij meer weten over de huisdierenclausule? Neem dan contact op met een notaris bij jou in de buurt.