“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

op 1 januari 2018 is de huwelijkswet veranderd. Vanaf dat moment trouwen stellen niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dit zorgt ervoor dat ook op het gebied van erfenissen er het een en ander is veranderd.

Uitsluitingsclausule

Tot 1 januari 2018 moest je een testament opmaken met hierin een uitsluitingsclausule om ervoor te zorgen dat de erfenis niet in handen van de “koude kant” zou komen. Dit is met de verandering van de huwelijkswet niet meer nodig. Doordat stellen nu trouwen in beperkte gemeenschap van goederen kan de “koude kant” sowieso geen aanspraak meer maken op de erfenis.

Schenkingen en erfenissen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen betekent namelijk dat alle goederen, vermogen en schulden die de echtgenoten voor het huwelijk hadden buiten de gemeenschap blijven. Dit geldt ook voor (toekomstige) schenkingen en erfenissen. Bij een scheiding hoef je dus alleen de spullen en het vermogen te verdelen dat jullie samen hebben opgebouwd. Erfenissen en schenkingen staan hier buiten.

Wel uitsluitingsclausule

Besluit je toch in gemeenschap van goederen te trouwen, dan is een uitsluitingsclausule wel noodzakelijk. Dit geldt ook voor huwelijken die gesloten zijn voor 1 januari 2018.