“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Kies ik nu voor een notaris, advocaat of een executeur?

08 mrt, 2022 | Algemeen, Erfenis ontvangen
9,5
Klanten vertellen

1258 beoordelingen

Wanneer een dierbare van jou komt te overlijden komt er veel op je af. De erfenis zal verdeeld moeten worden en dit kan lastige vragen met zich meebrengen. Het is best ingewikkelde materie en daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met emoties die meespelen. Het kan daarom fijn zijn om hulp in te schakelen. Een notaris, advocaat of executeur kan je daarbij helpen. Maar wat is het verschil nu eigenlijk?

Wat kan een notaris?

De notaris kan allerlei zaken voor je regelen, of liever gezegd: uit handen nemen. Hij/zij kan taken van jou overnemen waar jij tijdens het rouwproces niet op zit te wachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afgeven van een verklaring van erfrecht. Die verklaring van erfrecht kun je nodig hebben om bij bepaalde zaken van de overledene te komen. Denk bijvoorbeeld aan een bankrekening wanneer je betalingen wil doen. De notaris kan je ook informatie en advies geven over het aanvaarden of verwerpen van de erfenis en kan eventueel als executeur optreden. Een notaris hoort altijd onafhankelijk te zijn. De notaris kan zelf geen conflicten begeleiden of oplossen. Hiervoor kun je beter een advocaat in de arm nemen.

Wanneer een advocaat?

Gaat het om geld en spelen er emoties mee, dan kunnen er makkelijk conflicten ontstaan. Ontstaat er een conflict tussen de erfgenamen onderling of tussen de erfgenamen en de executeur, dan kan een advocaat hierbij verder helpen. Ook heb je een advocaat nodig als je een verzoek wilt indienen via de rechtbank om bijvoorbeeld de executeur te ontslaan. Heb jij te maken met een conflict omtrent de erfenis, dan kun je jouw zaak altijd vrijblijvend voorleggen aan onze erfrechtadvocaten. Zij zullen samen met jou bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ook is mediation hierbij soms een optie. Hierbij gaan jullie samen met de advocaat/mediator om tafel om samen op zoek te gaan naar een goede oplossing.

Wat kan een onafhankelijke executeur?

Het afwikkelen van de erfenis en de uiteindelijke verdeling moeten geregeld worden door de executeur. Vaak is er in het testament een executeur benoemd. Meestal is dit een familielid. Wil jij deze taak niet op je nemen of is er weinig vertrouwen onderling? Dan is het wellicht slim om een onafhankelijke executeur in te schakelen. De executeur handelt alle zaken af met betrekking tot de afwikkeling en verdeling van de erfenis en is daar ook verantwoordelijk voor. Door het uit handen te geven kun je conflicten voorkomen. De executeur is immers onafhankelijk, waardoor je zeker weet dat de verdeling op een eerlijke manier zal plaatsvinden. Zij kunnen ook de aangifte van de erfbelasting voor je regelen.