“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Waar de gemiddelde Nederlander zich massaal stortte op wc-papier, paracetamol en desinfecterende handgeld, stort de uitvaartbranche zich op kisten. Veel ondernemers zijn bang om zonder te komen zitten en slaan massaal kisten op.

Nooddepots

Kistenproducent DZU uit Apeldoorn heeft besloten nooddepots te openen om uitvaartondernemers die in paniek zijn sowieso van kisten te kunnen voorzien. “We merken dat sommige klanten in paniek raken omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Ze kunnen niet het risico lopen dat ze voor een uitvaart geen kist beschikbaar hebben”, vertelt Ans Brands van DZU. Om uitvaartondernemers een beetje rust te geven heeft DZU ondertussen zijn eerste nooddepot met 25 kisten geopend. Wordt de vraag groter, dan zullen er meer kisten worden opgeslagen, zodat uitvaartondernemers niet bang hoeven te zijn dat zij zonder komen te zitten.

Grotere kisten

Ans Brands vermoedt dat de piek van het aantal sterfgevallen nog niet is bereikt. DZU houdt er rekening mee dat deze piek waarschijnlijk rond eind mei zal zijn. Opvallend is ook dat er voor corona-patiënten vaak iets grotere kisten nodig zijn. Door hun verblijf op de IC houden deze patiënten veel vocht vast. Voor DZU is dit gelukkig geen probleem. ” Zelf maken wij onze kisten sinds 1 januari toevallig tweeënhalve centimeter breder omdat de nieuwe generatie wat breder is. Dat komt hiervoor toevallig goed uit”.