“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Enkele jaren geleden kwamen twee zussen bij een notaris om de afwikkeling van de erfenis van hun moeder te bespreken. De zussen vertelden de notaris dat zij van hun moeder onder andere een groot aantal juwelen hadden geërfd. De verdeling van de juwelen leidde tot hoogoplopende ruzies. Kon de notaris hen helpen?

Gekibbel

De notaris vroeg de zussen om terug te komen en om de juwelen mee naar zijn kantoor te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. De volgende dag meldden de zussen zich opnieuw bij de notaris, mét de juwelen. De notaris vroeg hen om de juwelen op tafel te leggen, en om te vertellen wie welk sieraad wilde hebben. De zussen begonnen onmiddellijk te kibbelen en zeiden over praktisch ieder juweel dat moeder gewild had dat dit naar haar zou gaan, en niet naar de zus.

Probleem opgelost

De notaris was het geruzie al snel beu, hij bekeek de juwelen en hij schoof een deel daarvan naar links en het andere deel naar rechts. Met de ene hand wijzend naar het ene deel van de juwelen, en met de andere hand naar het andere deel zei de notaris tegen de zussen: “Deze zijn voor u, en die andere zijn voor u. Probleem opgelost. Tot ziens!”.

Erfrecht niet goed toegepast

De manier waarop de notaris de juwelen tussen de zussen had verdeeld, lijkt op het eerste gezicht creatief. De notaris heeft echter het erfrecht, dat in een situatie als deze van toepassing is, niet goed toegepast. Vanwege de onenigheid had namelijk de waarde van de juwelen bepaald moeten worden. Vervolgens hadden de zussen ieder voor eenzelfde bedrag aan juwelen moeten krijgen. Zoals vaak, speelde er overigens waarschijnlijk meer dan alleen de waarde van een ring of een armband, namelijk emotie, erkenning (of gebrek daaraan) en het afsluiten van een periode in het leven. Daarom was een gesprek tussen de zussen met hulp van een mediator in dit geval misschien wel een betere oplossing geweest.

Zit u in een soortgelijke situatie?

Wellicht herken je jezelf in de situatie zoals hierboven omschreven. Helaas komen ruzie over de erfenis vaak voor in families. Weet dat onze advocaten of mediators u graag helpen. Neem gerust contact op met Justion Advocaten en wij leggen uit wat wij voor u kunnen betekenen.