Het coronavirus heeft zijn weerslag op alle aspecten van ons leven. Zelfs op de dood. Ook in de uitvaartbranche moeten maatregelen worden genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. En dat gaat best ver. Zo adviseert Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) om vanaf morgen alleen nog ouders, partners en kinderen bij een uitvaart aanwezig te laten zijn. In totaal mag het gezelschap uit niet meer dan 30 personen bestaan en iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden. Koffie en thee worden niet meer geschonken en na de uitvaart moet iedereen meteen vertrekken. Uitvaartondernemers vinden de adviezen van de branchevereniging te ver gaan.
Niet alleen familie
Een aantal grote uitvaartondernemers zoals Monuta heeft al aangegeven de adviezen niet volledig op te volgen. Zij vinden het te ver gaan om alleen directe familieleden toe te laten bij de uitvaart. “Dit leidt tot extra emotioneel leed en dat leed willen we zeker in deze onzekere tijden beperken”, vertelt de woordvoerder van Monuta. Zij geeft hierbij het voorbeeld van een oudere man. Hij kwam te overlijden en had alleen nog kleinkinderen. Volgens de regels van de BGNU zouden die niet bij de uitvaart mogen zijn.
Beste vriend
Ook DELA struikelt over dezelfde maatregel. DELA vindt dat de branchevereniging niet kan voorschrijven wie er wel of niet bij de uitvaart van een overledene mag zijn. “Soms is een beste vriend belangrijker dan een familielid”, zegt een woordvoerder van DELA.
Hand op je hart
De andere adviezen van de branchevereniging worden wel opgevolgd. Handen worden niet meer geschud en er wordt minimaal 1,5 meter afstand gehouden. Als alternatief voor het traditionele condoleren kun je je hand op je hart leggen en de condoleance uitspreken of het namasté-gebaar maken.
Moslims
Voor moslims is de situatie ook erg complex. Volgens hun geloof moeten moslims na hun overlijden naar het land van herkomst worden gebracht om daar begraven te worden. Doordat de meeste vluchten zijn geannuleerd is dit nu vaak niet mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er in het mortuarium lichamen van overledene zijn waarvan niet duidelijk is wat er mee moet gebeuren. Het is wel zo dat volgens de wet de lichamen binnen zes dagen moeten worden begraven. Verandert de situatie niet, dan zullen deze moslims in Nederland begraven moeten worden.