“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Notaris doet 13 jaar over afwikkelen van erfenis en wordt uit ambt gezet

9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Dat de afwikkeling van een erfenis soms wel even kan duren dat weten we. Maar 13 jaar is wel erg lang. Toch kreeg een notaris uit de omgeving van Den Bosch dit voor elkaar en deed er 13 jaar over om een redelijk eenvoudige erfenis te verdelen. Hierdoor is de notaris uit zijn ambt gezet.

36 erfgenamen

Dit bijzondere verhaal is bekend gemaakt in het vakblad Advocatie. Een vrouw van 77 is in 2007 overleden. Zij liet geen partner en geen kinderen na. Er zijn wel 36 erfgenamen. De erfenis bestaat uit de inboedel en banksaldo’s. In totaal gaat het om ruim €200.000. De betreffende notaris is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij de nalatenschap. Na vijf jaar werd hij benoemd als vereffenaar. Dat wil zegen dat hij verantwoordelijk is voor de verdeling van de erfenis. Helaas liet deze verdeling wel erg lang op zich wachten.

Na 13 jaar nog geen cent ontvangen

13 jaar na het overlijden van de vrouw hebben de erfgenamen nog altijd geen cent van de erfenis ontvangen. Ze zijn het zat en dienen meerdere tuchtklachten in. Ze worden meermaals in het gelijk gesteld, waarop de notaris al eens een week is geschorst. De notaris belooft steeds beterschap, maar de beloftes worden niet waargemaakt. Er zijn inmiddels al meerdere erfgenamen overleden nog voordat zij dan ook maar een cent van de erfenis hebben ontvangen.

Werkzaamheden à €62.000

De notaris heeft inmiddels al ruim 350 uren voor zijn werkzaamheden opgeschreven à €200 per uur. Dat komt neer op een bedrag van maar liefst €62.000. Naar zijn verwachting zou hij nog zo’n 36 uur nodig hebben voor de afhandeling. Toen hij zelf €100,- aan een van de familieleden moest betalen voor het griffierecht in de tuchtzaak deed hij dit pas na meerdere aanmaningen.

Ziekte, verhuizing en corona

Na al deze tijd is de familie er wel klaar mee en hebben zij de tuchtrechter van de Kamer van het Notariaat ingeschakeld. De notaris geeft hier aan dat deze zeer trage afhandeling komt door een zieke kandidaat-notaris, een verhuizing van zijn kantoor, een vakantie en de coronacrisis.

De Kamer van het Notariaat gaat niet mee in het verweer van de notaris. De Kamer concludeert dat de notaris er gewoon een potje van heeft gemaakt. In de boedelbeschrijving ziet de Kamer taalfouten en inhoudelijke missers. Het document wordt zelfs omschreven als een ‘blamage’ terwijl het een eenvoudig document zou moeten zijn. De Kamer vraagt zich af hoe de notaris met inhoudelijk moeilijkere zaken om zal gaan. Dit was nog een eenvoudige erfenis. Het werk van de notaris maakt volgens de Kamer een gemakzuchtige en slordige indruk.

De Kamer is geschokt en zet de notaris uit het ambt. Wel moet hij nog steeds de erfenis afwikkelen. Wil de familie dit niet? Dan moeten zij naar de kantonrechter.
De notaris moet wel €3500 aan kosten betalen in zijn eigen zaak en hij moet de erfgenaam die de zaak aanspande een bedrag van €100 betalen.