“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Let op! Weer belastingrente bij te laat indienen erfbelasting

08 dec, 2020 | Algemeen, Erfenis ontvangen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

De Belastingdienst kampt op het gebied van erfbelasting al jaren met problemen en flinke achterstanden. Dit kwam door een automatiseringsprobleem. Hierdoor besloot de Belastingdienst om vanaf 1 januari 2017 geen belastingrente meer te berekenen als de aangifte erfbelasting te laat binnenkwam. Vanaf 1 januari 2021 gaat de Belastingdienst weer belastingrente rekenen als de erfbelasting te laat wordt ingediend.

Overlijdensgevallen vanaf 1 januari 2021

Dat er weer belastingrente verschuldigd is geldt alleen bij overlijdensgevallen vanaf 1 januari 2021. Is iemand dus eerder overleden, maar is de erfbelasting nog niet ingediend, dan zal er nog geen sprake zijn van belastingrente. In totaal heb je na een overlijden 8 maanden de tijd om de erfbelasting in te dienen. Pas hierna kan belastingrente geheven worden als het niet op tijd is ingediend. Dit zal dus pas gaan spelen vanaf 1 september 2021.

Achterstanden weggewerkt

Dat de Belastingdienst de belastingrente gaat hanteren is eigenlijk goed nieuws. Dit betekent namelijk dat de achterstanden waar zij mee te maken hadden op het gebied van erfbelasting ondertussen zijn weggewerkt. Ondertussen liggen zij qua verwerking van de aangiften weer goed op schema en wordt gemiddeld 70 procent van de aangiften binnen drie maanden behandeld. Na 6 maanden is zo’n 90 procent van de binnengekomen aangiften weggewerkt.