“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1337 beoordelingen

Een notaris uit de regio Arnhem-Leeuwarden is uit zijn ambt ontzet. Dit vanwege belangenverstrengeling bij de afwikkeling van een nalatenschap. De notaris verrijkte zichzelf met 1,4 miljoen euro uit de opbrengsten van een verkocht landgoed uit de betreffende nalatenschap.

Landgoederen en natuurgebieden

In oktober 2007 komt een vrouw te overlijden. De Braziliaanse familieleden van de vrouw schakelen de notaris in. Het gaat om een flinke erfenis met onder meer landgoederen en natuurgebieden. De familieleden vechten het testament aan, waarin zij niet worden genoemd. Hierbij worden ze geholpen door de betreffende notaris.

Stichtingen

Om in de tussentijd de landgoederen te beheren worden een aantal stichtingen opgericht. De notaris benoemd zichzelf tot bestuurder van deze stichtingen. Voor een van de stichtingen maakt de notaris een ‘akte houdende uitgifte certificaten’ op. Hij en een bekende van hem worden certificaathouder en zijn zo ieder voor de helft gerechtigde in het vermogen van de stichting, of het landgoed.

Verkoop

De Braziliaanse familieleden trekken zich uiteindelijk terug uit de nalatenschap. Dit is voor de notaris het moment om het landgoed op te delen in afzonderlijke percelen en te verkopen. De opbrengst draagt hij deels af aan de stichting, maar ook aan zichzelf en zijn kennis die ook certificaathouder is. Uiteindelijk keert de notaris 1,4 miljoen euro uit aan zichzelf.

Onafhankelijk en onpartijdig

Een notaris moet altijd onafhankelijk en onpartijdig zijn. Deze regel heeft de notaris in dit geval flink aan zijn laars gelapt. De belangenverstrengeling is overduidelijk. De notaris wordt dan ook uit zijn ambt gezet.