Wil jij graag het graf van jouw dierbare in de gaten kunnen houden of digitaal op bezoek in plaats van in het echt? Dan is er nu de memories close camera. Met deze camera kan je dag en nacht een blik werpen op de grafsteen.
Niet naar de begraafplaats
Toen Mario Hesselberth op vakantie ging toen zijn opa net was overleden had hij het moeilijk met het verlies. Hij wilde eigenlijk naar de begraafplaats, maar dat was niet mogelijk. Toen ontstond het idee van de grafcamera die Mario samen met Geza Sarkany ontwikkelde.
Digitaal bezoek
Door een camera op het graf te richten en de beelden live te streamen kunnen mensen hun dierbaren nu dag en nacht bezoeken. Ook als zij in het buitenland zijn of fysiek niet in staat zijn om naar de begraafplaats te gaan. De camera is voorzien van een zonnepaneel, waardoor verdere stroom niet nodig is. De kosten zijn wel flink. 600 euro voor de camera en 15 euro per maand voor het streamen. Hiermee kunnen vier familieleden toegang krijgen tot de beelden.
Aanvulling en ondersteuning
De grafcamera is bedoeld als aanvulling en ondersteuning in het rouwproces en niet als vervanging van een fysiek bezoek. “Als je ver weg verhuist, je hebt een drukke baan of bent mindervalide, dan kan je voor je gevoel toch nog bij die persoon zijn. Dat helpt mensen met het verwerken van verdriet”, aldus Sarkany.
Gevaar
Niet iedereen is enthousiast over de grafcamera. Zo is bijvoorbeeld rouwdeskundige Ellen Dreezens sceptisch. Zij ziet wel voordelen voor bepaalde groepen, maar ziet ook een bepaald gevaar. “Rouw is denk ik niet op te lossen met zo’n camera. Als je naar een graf toegaat, dan neem je actiever een stap om je verdriet aan te gaan. Dat heeft rouw nodig. Ga je 24/7 naar zo’n camera kijken, dan loop je het gevaar dat je in het rouwproces blijft hangen. De nabestaanden kijken dan te weinig naar de herstelkant en blijven te veel in het verleden handen”.