“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Kan je terugkomen op het aanvaarden of verwerpen van de erfenis?

08 mrt, 2022 | Algemeen, Erfenis ontvangen
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Krijg jij te horen dat je erfgenaam bent, dan moet er een belangrijke keuze worden gemaakt. Wil jij de erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen? En wat nou als je na een poosje spijt krijgt van jouw besluit? Kan je hier dan nog op terugkomen?

Aanvaarden of niet?

Als erfgenaam heb je verschillende opties. Wij zullen ze even op een rijtje zetten.

  1. Zuiver aanvaarden: In dit geval aanvaard je de erfenis zoals hij is. Dit zorgt er ook voor dat je aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Heb je het vermoeden dat de erfenis wel eens negatief zou kunnen uitvallen, dan is zuiver aanvaarden geen goed idee. Weet je zeker dat dit niet het geval is, dan kun je met gerust hart aanvaarden.
  2. Beneficiair aanvaarden: Heb je het vermoeden dat de erfenis wel eens negatief uit zou kunnen pakken, dan is het verstandig om beneficiair te aanvaarden. Door te kiezen voor beneficiaire aanvaarding bescherm je jezelf tegen eventuele schulden. Eigenlijk aanvaard je de erfenis, maar verwerp je hem als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Het beneficiair aanvaarden wordt geregeld via de rechtbank.
  3. Verwerpen: Weet je zeker dat er voornamelijk schulden zijn en dat de erfenis negatief zal uitpakken? Of wil je eigenlijk niets met de erfenis te maken hebben? Dan kun je kiezen voor verwerpen.  Je kunt dan nergens meer aanspraak op maken. Je bent geen erfgenaam meer.

Terugkomen op jouw keuze

Heb je eenmaal een keuze gemaakt,  dan kun je hier niet zomaar op terugkomen. Dit kan alleen als er zaken boven water komen die je echt niet had kunnen zien aankomen. Stel jij hebt de erfenis zuiver aanvaard, maar nu blijkt dat er een onverwachte schuld is. De overledene moet bijvoorbeeld een schadevergoeding betalen door onrechtmatig handelen tijdens zijn/haar leven. Dan heb je daarmee een reden om een zuivere aanvaarding om te zetten naar een beneficiaire aanvaarding. De schuld moet dan echt onverwacht zijn en er wordt van jou als erfgenaam verwacht dat je enig onderzoek hebt gedaan.

Een andere reden om terug te komen op de aanvaarding of verwerping is wilsonbekwaamheid. Kan jij aantonen dat jij wilsonbekwaam was toen jij deze keuze maakte, dan kan dit daarmee nietig worden verklaard.

In alle andere gevallen is jouw keuze onherroepelijk. Denk dus goed na voor je hierin een besluit neemt en laat je goed informeren. Onze advocaten geven je advies en helpen je verder.