De conceptwet Transparantie maatschappelijke organisaties is veel goede doelen een doorn in het oog. De goede doelen zijn bang dat grote donateurs door de nieuwe wet afhaken of lagere schenkingen gaan doen. De nieuwe wet verplicht goede doelen om grote donateurs die meer dan 15.000 euro doneren met naam, woonplaats en bedrag openbaar te maken.
Onacceptabel
“Het concept is onacceptabel en moet zo snel mogelijk van tafel”, zegt de voorzitter van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland Jan van Berkel. Het doel van de wet is om geldstromen naar charitatieve instellingen in kaart te brengen. Het gaat om zowel kleine organisaties zoals scoutingclubs als grote goede doelen. De wet is bedoeld om verdachte buitenlandse financiering van moskeeën tegen te gaan.
Onveilig
Bjorn van der Boom van Natuurmonumenten vindt het een krankzinnig idee. “Alsof je met een kanon op een mug schiet. Dit is echt krankzinnige wetgeving”. Juist grote gevers doen hun donaties het liefst anoniem. Zij zitten vaak niet te wachten op publiciteit. De meesten hebben zo hun redenen om te doneren, maar willen het niet aan de grote klok hangen. Daarnaast is de veiligheid in issue. “Als bekend wordt dat je jaarlijks 30.000 euro weggeeft, kan dat een onveilig gevoel geven”, zo zegt van de Boom. De goede doelen zijn dan ook bang dat de nieuwe regeling donateurs af zal schrikken. “Het schaadt hun privacy en veiligheid”, concludeert Van Berkel.
Privacy
Het is ook allemaal wel een beetje dubbel. “De nieuwe privacywetgeving, die vorig jaar inging, gaat juist heel ver. Als we een boswandeling maken en daar foto’s van willen, moeten we eerst dertig mensen een contract voor toestemming laten ondertekenen. Maar als straks iemand een groot bedrag wil geven, wordt diegene met naam en woonplaats bekend gemaakt”, vertelt Van der Boom. Daarnaast kan het goede doel wellicht ook gevoelig liggen. Misschien heb je te maken met HIV en wil je een donatie doen aan het Aidsfonds, maar wil je niet dat andere dit weten.