“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

Tot ergernis van de familie van een overleden vrouw kreeg de pastoor de erfenis. Er was een testament, maar toch besloot de familie naar de rechter te stappen. De pastoor kreeg gelijk. Het testament is gewoon geldig en de pastoor mag de erfenis aanvaarden.

Wilsbekwaam

In 2009 besloot de vrouw een testament op te stellen. Hierin werden de minderjarige kinderen van haar nicht benoemd als erfgenaam. De nicht zou executeur zijn. Toch besloot ze een jaar later om dit aan te passen. Het testament werd veranderd en hierin werd opgenomen dat haar achternichtjes ieder een bedrag zouden krijgen ter grootte van wat je belastingvrij mag nalaten aan een achternicht. De rest van de erfenis zou naar de pastoor of de parochie gaan. Zij was wilsbekwaam toen zij dit testament liet opstellen.

Lening

In de loop der jaren was de pastoor bevriend geraakt met de vrouw. Deze vriendschap ging best ver. Zo leende de pastoor op een gegeven moment 12.000 euro van de vrouw om een nieuwe auto te kopen. Hierdoor gingen bij de familie de alarmbellen rinkelen toen de vrouw liet weten dat haar erfenis naar de pastoor zou gaan. Toen de vrouw ernstig ziek was stuurde de familie zelfs nog een notaris naar het ziekenhuis om het testament te laten veranderen, maar dit wilde zij niet.

Verdwenen geld

Na het overlijden van de vrouw bleek dat er flink wat geld was verdwenen. Zo had zij in 2009 nog ruim 120.000 euro aan spaargeld en een kluis bij de bank. Na haar overlijden stond er nog minder dan 10.000 euro op de rekening en de kluis was leeg. De familie beschuldigt de pastoor ervan dat hij haar geld afhandig zou hebben gemaakt. Zij vragen het bisdom om ervoor te zorgen dat de pastoor de erfenis niet aanvaardt, maar het bisdom besloot zich hier niet mee te bemoeien.

Rechter

Hierop besluit de familie naar de rechter te stappen. Zij geven aan dat de vrouw niet wilsbekwaam was en dat de pastoor misbruik heeft gemaakt van haar eenvoudige en kwetsbare persoonlijkheid. Daarnaast eisen zij de lening van de auto terug. Toch gaat de rechter hier niet in mee en ook in hoger beroep krijgt de familie geen gelijk. De rechter geeft aan dat mevrouw haar erfenis heel bewust aan de pastoor persoonlijk heeft nagelaten. Daarom is deze ook niet gebonden aan de gedragsregels van de kerk. Omdat de erfenis hem toekomt, is de terugbetaling van de lening ook niet meer nodig. Helaas voor de familie.