Je ziet het steeds vaker op de rouwkaart staan: liever geen bloemen, maar een donatie aan een bepaald goed doel. Vaak gebeurt dit als de persoon in kwestie is overleden aan een bepaalde ziekte of als de overledene zich al langere tijd inzette voor een goed doel. Zo’n uitvaartcollecte is dan een mooi eerbetoon. Maar hoe organiseer je zo’n uitvaartcollecte?
Hoe kom je op een uitvaartcollecte?
Het initiatief van zo’n uitvaartcollecte ligt meestal bij de nabestaanden. Is hun dierbare bijvoorbeeld overleden aan kanker, dan is het natuurlijk heel mooi om via deze weg geld op te halen om anderen die met deze vreselijke ziekte te maken krijgen te helpen. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat de overledene in zijn testament heeft aangegeven zo’n uitvaartcollecte te willen of dat hij/zij dit aan zijn nabestaanden heeft verteld. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat de overledene een groot dierenliefhebber was en er daarom geld wordt opgehaald voor een lokale dierenopvang. Eigenlijk is alles mogelijk.
Hoe organiseer je een uitvaartcollecte?
Maar hoe regel je nou zo’n collecte? Dat is gelukkig niet moeilijk. Wij leggen het je uit in het volgende stappenplan.
- Kies het goede doel
- Geef de wens door aan de uitvaartondernemer
- Vraag collectebus op
- Pas de rouwkaart of rouwadvertentie aan
- Besloten uitvaart? Geen mensen online de kans te doneren
- Geef de collectebus een mooie plek
- Tel samen het geld en maak dit over naar het goede doel
- Stuur de collectebus terug
- Vermeld de opbrengst in de bedankkaart
1. Kies het goede doel
Het kiezen van het goede doel is een belangrijk punt. Het kan natuurlijk zo zijn dat de overledene in zijn/haar testament of in een gesprek al duidelijk heeft gemaakt wat hij/zij wil. In dat geval is het belangrijk deze wens te respecteren. Willen jullie als familie of vrienden het initiatief nemen tot een collecte? Kies dan wel een doel dat logisch is. Dus iets dat goed bij de overledene past. Er zijn ontzettend veel goede doelen. Je kan ervoor kiezen voor een groot, landelijk bekend doel te gaan, maar er zijn ook veel mooie kleine lokale initiatieven die een bijdrage goed kunnen gebruiken.
2. Geef de wens door aan de uitvaartondernemer
Het is belangrijk dat de uitvaartondernemer op de hoogte is van jullie idee tot een uitvaartcollectie. De uitvaartondernemer heeft dit ongetwijfeld vaker bij de hand gehad en kan jullie helpen met het regelen.
3. Vraag collectebus op
De meeste grotere goede doelen hebben zelf collectebussen die je op kan vragen. Op jouw verzoek of die van de uitvaartondernemer zullen zij een of meerdere collectebussen naar je toesturen. Heb je te maken met een wat kleiner doel of wil de de collectebus iets persoonlijker maken, dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag en bijvoorbeeld een mooi collectekistje maken.
4. Pas de rouwkaart en/of rouwadvertentie aan
Zorg ervoor dat mensen goed weten wat de bedoeling is. Geef duidelijk op de rouwkaart en in de rouwadvertentie aan dat je het fijn zou vinden dat er een donatie wordt gedaan, om welk doel het gaat en op welke manier zij kunnen doneren. Meestal wordt aangegeven dat je een donatie erg op prijs zou stellen i.p.v. bloemen. De uitvaartondernemer kan je helpen om hier een goede tekst voor te maken.
5. Besloten uitvaart? Geef mensen de kans online te doneren
Is er een besloten uitvaart? Dan is het fijn als je ook de mensen die niet uitgenodigd zijn de kans geeft om te doneren. Zo hebben zij toch het idee dat zij iets kunnen bijdragen. Dit kun je doen door het mogelijk te maken om online te doneren. De uitvaartoondernemer weet precies welke mogelijkheden er zijn als het gaat om zo’n online collectebus. Ook hierbij is het belangrijk om goed uit te leggen hoe mensen kunnen doneren.
6. Geef de collectebus een mooie plek
Als je besluit een uitvaartcollecte te houden, dan wil je natuurlijk dat er veel geld wordt opgehaald. Je kan de kans van slagen vergroten door de collectebus een mooie, prominente plek te geven. Zorg ervoor dat mensen hem niet over het hoofd kunnen zien. Zo kun je hem bijvoorbeeld bij het condoleanceboek neerzetten. Hier staan mensen even stil en krijgen zij meteen de kans om rustig een donatie te doen. Tijdens de dienst zou je ook nog kunnen vertellen dat er een collecte plaatsvindt, voor welk doel en waarom.
7. Tel samen het geld en maak dit over naar het goede doel
Zorg er altijd voor dat je met twee mensen het geld telt. Zo kan er geen discussie over de uiteindelijke opbrengst ontstaan. Je kan een van de andere nabestaanden of de uitvaartondernemer vragen je hierbij te helpen. Het uiteindelijke bedrag maak je vervolgens over naar het goede doel.
8. Stuur de collectebus terug
Vergeet niet om na de uitvaart de collectebus weer terug te sturen naar het goede doel. Je kan hierbij ook vermelden wat jouw collecte heeft opgebracht. Sommige goede doelen vermelden dit naar hun leden als jij hiermee akkoord gaat.
9. Vermeld de opbrengst op de bedankkaart
Voor de bezoekers van de uitvaart is het fijn om achteraf te horen wat de collecte nou uiteindelijk heeft opgebracht. Je kan dit vermelden op de bedankkaart. Is er een online memoriam van de overledene, dan zou je het hier ook in kunnen vermelden.