Bij het overlijden van een naaste lijkt de wereld altijd plotseling stil te staan. Er is een moment van verstandsverbijsternis, onbegrip en de realisatie dat andere dingen plotseling niet meer zo belangrijk zijn. De schok mag dan groot zijn bij vrienden en familieleden, maar de buitenwereld draait desondanks en helaas onverminderd door. Tijd voor echte rouw is de eerste dagen lastig omdat er tal van zaken geregeld moeten worden. Lees je in om te weten waar je op moet letten bij een overlijden, of hoe je jouw nabestaanden bij je eigen overlijden zou kunnen ontlasten, zodat je ook sneller kunt beginnen met een gezond rouwproces.
Verschillende stappen die gezet moeten worden
Op het moment dat iemand overlijdt, zal deze persoon stapsgewijs in de administratie van de overheid en bedrijven gewist moeten worden. Sommige stappen kun je hierin zelfs als nabestaande zetten..
Belangrijk zijn vooral de volgende drie dingen: een verklaring van overlijden door een gecertificeerde hulpverlener, vaak een arts, de aangifte van overlijden die je hiermee bij de gemeente kunt laten doen, en tot slot de akte van overlijden die je als bewijs uiteindelijk ontvangt en kunt gebruiken om bepaalde zaken in naam van de overledene stop te zetten.
Lopende zaken zoals abonnementen afhandelen
Wanneer iemand overleden is, zijn er vaak nog tal van verplichtingen en contracten die met het overlijden vervallen. Bedrijven zijn echter niet aangesloten op de Basisregistratie Personen (BRP), waardoor ze niet automatisch bericht ontvangen van het overlijden van de persoon waarmee ze een zakelijke relatie (bijvoorbeeld als klant) onderhielden. Het is daarom vaak aan de nabestaanden zelf om deze lopende zaken af te handelen.
Dit kan over van alles gaan. Van de hypotheek op het huis tot abonnementen op goede doelen en de deelname aan loterijen. Onthoud bij het opzeggen van zowel de grote als kleinere zaken dat bedrijven je niet kunnen verplichten om een regulier abonnement bijvoorbeeld zelf over te nemen, maar dat je als nabestaande altijd de volledige opzegging kunt verzoeken (mits er geen resterende schulden zijn).
Probeer nabestaanden te ontlasten
Nabestaanden hoeven ook niet zelf vanaf nul te beginnen. Wanneer je graag je vrienden of familie hierin wilt ontlasten, kun je bijvoorbeeld al zelfstandig zaken opzeggen of duidelijke instructies geven over wat je eigen voorkeuren zijn. Een dergelijke gedachte zit ook achter de uit Zweden overgewaaide traditie van döstädning, waarbij er na je overlijden minder spullen op ingewikkelde wijze verdeeld hoeven te worden onder nabestaanden. Op die manier voorkom je eventuele twisten en ruzies over unieke en waardevolle objecten uit je inboedel. Zeg dus zelf al bepaalde goede doelen abonnementen op en wikkel verplichtingen af waarvan je weet dat ze anders alleen maar tot extra last zijn.