“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Als iemand overlijdt krijg je te maken met allerlei kosten. De meest voor de hand liggende kosten zijn natuurlijk de kosten voor de uitvaart. Maar met welke kosten moet je eigenlijk allemaal rekening houden? Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

De uitvaart

Zoals gezegd is een van de bekendste kostenposten de uitvaart. Vaak kun je hiervoor gebruik maken van een uitvaartverzekering of uitvaartpolis. Toch moet je er rekening mee houden dat het mogelijk is dat de polis niet de volledige kosten van de uitvaart dekt. Controleer dus altijd goed wat de waarde van de polis is en wat er zoal onder de dekking valt. Ook is het verstandig om na te gaan of het een naturapolis is of dat er een bepaald bedrag wordt uitgekeerd.

Gemiddeld ben je voor een begrafenis tussen de 6.500 euro – 11.000 euro kwijt. De precieze kosten hangen af van de wensen van de overledene en de keuzes van de nabestaanden. Een begrafenis kost over het algemeen meer dan een crematie. De reden hiervoor is dat de begrafeniskosten voor een deel bestaan uit grafkosten. Dat is bij een crematie niet het geval.

Is er geen uitvaartverzekering, dan is er vaak een spaarpotje aangelegd om de uitvaart te betalen. Is er ook geen spaargeld, dan worden de nabestaanden verantwoordelijk voor de betaling van de uitvaart. Uiteindelijk kan dit wel worden verrekend met de nalatenschap. Geef jij de opdracht voor de uitvaart, dan ben jij ook verantwoordelijk voor de betaling hiervan.

Kosten voor de executeur

Na de uitvaart krijg je te maken met het afwikkelen van de nalatenschap. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen of hier een notaris of onafhankelijke executeur voor in te schakelen. In sommige gevallen is hier al een keuze voor gemaakt in het testament van de overledene. Soms is in het testament ook beschreven welke vergoeding er voor de afwikkeling wordt betaald. Als dat niet het geval is, is de beloning voor een executeur is wettelijk geregeld. Deze vergoeding bedraagt dan 1 procent van het vermogen op de dag van overlijden.

Gaat het om een complexe nalatenschap, dan is het eigenlijk altijd verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Ook als het overleg tussen de erfgenamen niet soepel loopt, kan het zeker slim zijn om een onafhankelijke partij als executeur in te schakelen. Dit kan een hoop discussies en conflicten voorkomen.

Notariskosten

De uiteindelijke kosten voor de notaris hangen af van het aantal uren dat de notaris aan de afwikkeling van de nalatenschap heeft besteed. Hoe complexer de nalatenschap is, hoe meer uren de notaris nodig heeft. Ook kan het van invloed zijn op de kosten of de erfgenamen makkelijk te vinden zijn en of de administratie van de overledene op orde was.

Als er conflicten ontstaan tussen de erfgenamen en de notaris moet bemiddelen, kan de rekening ook hoger uitvallen. Hoe sneller de erfgenamen het met elkaar eens zijn, hoe lager de notariskosten dus.

De erfbelasting

Wie een erfenis ontvangt, moet daarover meestal belasting betalen. De hoogte van de te betalen belasting is afhankelijk van het bedrag dat je erft en van wie je erft. Voor bepaalde familieleden gelden namelijk vrijstellingen. Een kind hoeft bijvoorbeeld minder erfbelasting betalen dan een kleinkind.

Het is mogelijk om te besparen op de erfbelasting. Dit kan bijvoorbeeld door bij leven al de nodige schenkingen te doen of een goed testament op te stellen.

Overige kosten

Naast bovenstaande kosten zijn er nog een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden.  Hierbij kun je denken aan:

  • Taxatiekosten voor een koopwoning en eventuele waardevolle spullen.
  • Griffierecht indien wordt gekozen voor beneficiaire aanvaarding of verwerping van de nalatenschap.
  • Kosten voor ontruiming van de woning.
  • Makelaarskosten en notatiskosten voor verkoop van de woning.
  • Advocaatkosten in het geval er een conflict ontstaat tussen de erfgenamen.