“Sinds 2005 jouw online hulp bij afscheid”

De één krijgt al knikkende knieën als hij er aan denkt, terwijl de ander zijn hand er niet voor omdraait: spreken in het openbaar. Gaat het om een uitvaartspeech, dan wordt het nog een stuk moeilijker, omdat je ook met emoties te maken krijgt. Hoe hou je toch een goede uitvaartspeech? Wij geven je een paar goede tips!

Doe je het wel of doe je het niet?

Het eerste dilemma waar je tegenaan loopt is de vraag of je gaat speechen of niet. Natuurlijk is het een ontzettend moeilijke opgave, maar het is wel jouw kans om een mooi beeld te schetsen van jouw overleden dierbare. Je kan dit maar één keer doen. Het schrijven van de speech zal ervoor zorgen dat er mooie herinneringen voorbij komen. Deze kun je delen met anderen. Dat is natuurlijk wel heel waardevol en goed voor het rouwproces.

Brengt dit echt teveel stress met zich mee, dan is het misschien goed om het speechen uit handen te geven. Er zijn professionele uitvaartsprekers die je hierbij kunnen helpen. Samen met jou maken zij een mooie speech met eigenlijk als enige verschil dat jij hem zelf niet hoeft voor te dragen. Is het verdriet te groot, dan is dit zeker een fijne oplossing.

Hoe begin je?

Heb je er uiteindelijk voor gekozen om toch een speech te houden, dan is het belangrijk om eerst voor jezelf een globale opzet te maken. Hoe wil je dat de speech eruit gaat zien? Wil jij de levensloop van jouw dierbare delen of is wil je liever mooie herinneringen ophalen? Je kan er ook voor kiezen om te vertellen wat hij/zij voor jou heeft betekend en als voorbeeld een mooie anekdote vertellen. Het voordragen van een mooi gedicht is ook een goed idee.

Neem vooral de tijd om goed te bedenken wat je wil vertellen of om bijvoorbeeld een echt passend gedicht uit te zoeken. Het is echt even iets om bij stil te staan. Dit zal jou uiteindelijk ook helpen om alles goed te verwoorden.

Zijn er nog andere sprekers? Probeer dan wel even een beetje met elkaar af te stemmen waar jullie het over gaan hebben. Zo weet je zeker dat bepaalde dingen niet dubbel worden verteld of helemaal geen aandacht krijgen. Ook kun je met elkaar afstemmen hoe lang iedere speech ongeveer mag duren.

Spiekbriefje

Schrijf de hele speech uit en neem hem meerdere keren door. Hierna is het fijn om hem te oefenen op een paar familieleden of vrienden. Misschien hebben zij nog op- of aanmerkingen. Check ook meteen hoe lang jouw speech ongeveer zal duren. Ben je bang dat je jouw tekst vergeet? Neem de speech dan gewoon mee en leg hem voor je neer. Je mag hem uit je hoofd doen, maar voorlezen kan natuurlijk ook. Het kan ook fijn zijn om alleen wat steekwoorden op papier te zetten. Doe vooral wat jij prettig vindt.

Zenuwen

Als het uiteindelijk zover is zullen de zenuwen je waarschijnlijk wel parten spelen. Hou in je achterhoofd dat iedereen die moet spreken hier in zo’n situatie last van heeft. Niemand zal het je kwalijk nemen. Zorg dat je een glaasje water en een zakdoekje bij de hand hebt, voor het geval dat. Wees ook vooral niet bang om te huilen tijdens de speech. Er is niet menselijker dan dat. Ben je bang dat het jou niet lukt om de speech af te maken? Spreek dan met een ander familielid, goede vriend of de uitvaartondernemer af dat zij het van je overnemen als het niet meer gaat. Dit kan je een wat rustiger gevoel geven. Ben je bang dat het misschien niet zo’n duidelijk of vloeiend verhaal wordt? Laat dat los. Het feit dat je dit doet is al ontzettend knap.